Jedenatřice­tiletý Radek Lipan se k prvnímu útoku přiznal, druhý popírá. Rozsudek je pravomocný.

„Veškerá zjištění soudu jsou správná a úplná," uvedl předseda senátu Tomáš Stuchlík. Při odůvodnění rozsudku zopakoval, že i přes nepatrně snížené rozpoznávací a ovládací schopnosti musel Lipan vědět, že horká voda může ublížit. Lipan byl odsouzen za pokus o těžké ublížení na zdraví, pokus o ublížení na zdraví výtržnictví, hrozilo mu až 10 let.

Vařící vodu si přinesl v konvici

Lipan opařil dívku loni v srpnu v pražských Stodůlkách. Vařící vodu si podle obžaloby nesl v rychlovarné konvici. K náhodné kolemjdoucí se přiblížil zezadu a bez jediného slova ji na záda vodu vychrstl „s úmyslem u ní vyvolat jakoukoliv reakci".

S opařeninami prvního a druhého stupně na sedmi procentech těla musela být žena převezena do nemocnice, dodnes má jizvy.

Druhý útok, který Lipan popírá, se odehrál ve stejný den, jen chvíli po prvním. Lipan podle obžaloby předešel další ženu, usmál se na ni, a pak se ji pokusil polít. Voda v konvici ale před útokem trochu vychladla, a navíc žena stačila uskočit, takže vyvázla bez zranění.

Trpěl poruchou pozornosti?

Lipanův obhájce Hynek Navrátil v odvolání zdůraznil, že Lipanovi byla v dětství diagnostikována lehká porucha pozornosti. „Vzhledem k nízkému intelektu a lehké mozkové dysfunkci jednal (Lipan) v náhlém popudu," řekl Navrátil.

Podle něj se poruchou znalci u obvodního soudu vůbec nezabývali. Podle státní zástupkyně i soudce Stuchlíka se však znalci s veškerými skutečnostmi vypořádali dostatečně.

Odsouzený se již dříve za první útok omluvil, odůvodnil ho tím, že se chtěl seznámit s nějakou dívkou. Podle znalců mohlo být příčinou útoku to, že Lipan byl frustrovaný z toho, jak se mu v životě daří a jak se k němu ostatní lidé chovají.

Čtěte také: Muži, který úmyslně opařil dívku na ulici, vyměřil soud 3,5 roku