Krajský soud v Hradci Králové letos potrestal hlavního pachatele loupežných přepadení agentury osmi lety vězení. Jeho dva komplicové, muž a žena, dostali tři roky vězení a dvouletou podmínku. Nepodmíněné tresty zatím nejsou pravomocné, o odvoláních měl dnes rozhodovat soud.

Z krátkého soudního jednání vyplynulo, že podnět k inspekci podal jeden z obžalovaných. „Mohu potvrdit, že GIBS provádí šetření na základě podnětu, který obdržela," řekla dnes mluvčí inspekce Radka Sandorová. Až budou výsledky prověřování hotové, tak je GIBS pošle soudu. Podle informací redakce prověřují známého kriminalistu, který například pomáhal odhalit heparinového vraha Petra Zelenku nebo pomáhal objasnit vraždu kadeřnice v Hořicích, z níž je obžalován Lukáš Nečesaný. Policista zatím z ničeho obviněn nebyl.

Lupiči, kterými se dnes měl zabývat soud, se při první loupeži v roce 2012 zmocnili 1,4 milionu korun. Při druhém přepadení o dva roky později pracovnice bezpečnostní agentury kufr s téměř půlmilionovou tržbou ubránila. Jeden z pachatelů jí do obličeje nastříkal slzotvorný plyn a současně použil elektrický paralyzér, jehož výboj zapálil unikající plyn. Na ženě vzplál oděv a utrpěla popáleniny prvního a druhého stupně. Ačkoliv byla zraněná, stihla se před lupičem i s penězi ukrýt za bezpečnostními dveřmi trezorové místnosti obchodního domu.