Odvolací pražský vrchní soud zrušil prvoinstanční verdikt, podle kterého měl jít muž na osm let do vězení a žena dostala podmíněný trest. Případ vrátil k novému projednání. 

Muž i žena vinu od počátku popírají. O děti se prý starali dobře, pouze nejsou zastánci tradičních metod výchovy. Proti rozsudku městského soudu se však odvolal pouze muž. Část týkající se jeho ženy senát zrušil na základě odvolání státní zástupkyně. 

Obžaloba viní oba z týrání svěřené osoby, neboť podle ní způsobili svým synům těžkou újmu na zdraví. Roční ani dvouletý chlapec v době, kdy je našla policie, neuměli vůbec mluvit, pouze plakali a vydávali občasné zvuky. Nedokázali ani chodit, neměli kousací reflexy a nebyli na svůj věk dostatečně fyzicky a psychicky vyvinutí. Děti mají údajně poškozené mozkové funkce a nelze vyloučit, že budou mít trvalé psychické následky. 

Podle předsedy odvolacího senátu Vladimíra Krále se dostatečně neprokázalo, že by rodiče své děti týrali. "Soud neměl kromě výpovědi obžalovaných žádný přímý důkaz o jejich jednání," prohlásil soudce. Nevyslechl ani lékařku, která chlapce po jejich odebrání rodičům prohlížela. 

Nižší sazby

Odvolací senát také zkritizoval posudek znalce, který stav dětí hodnotil. "Nepřinesl nic nového, co by nebylo možné i bez odborných znalostí vyčíst ze spisu," uvedl Král. Znalec podle něj vůbec neuvedl, jakou konkrétní újmu na zdraví chlapci utrpěli. Děti ani nevyšetřil. Podle soudce proto nemohl prvoinstanční soud odsoudit rodiče za týrání. Mohlo jít například jen o trestné činy zanedbání povinné výživy nebo ohrožování výchovy dítěte, které mají mnohem nižší sazby. 

S rozhodnutím je velmi spokojen advokát otce Jan Červenka. "Senát se zabýval velmi pečlivě námitkami obhajoby," řekl po skončení jednání novinářům. Doufá, že na základě dalších důkazů prvoinstanční soud kvalifikaci trestných činů obou rodičů změní. Aktuální zdravotní zpráva o dětech je podle něj pozitivní, jejich vývoj se zlepšuje. Proti usnesení nic nenamítala ani státní zástupkyně, podle které bude samozřejmě dobře, pokud se věc do detailů vyšetří. 

Nosili jen pleny

Rodiče u soudu uvedli, že se ke svým dětem chovali dobře. Synům prý kupovali nejlepší a nejdražší biostravu. Dávali jim kaše, přesnídávky a ovocné a zeleninové šťávy. Chlapci prý nepotřebovali chodit ven. V bytě nosili pouze pleny, protože tam bylo horko. Také prý byli zdraví, a proto nepotřebovali žádná lékařská vyšetření. Na úřadech nezaregistrovali rodiče své syny údajně proto, že nesouhlasili s očkováním dětí. 

"Nemůžu říct, že je mi líto, že jsem týral své děti, protože se to nestalo," prohlásil dnes otec. Lituje však prý toho, že syny zatajil před svou rodinou a že neměl dobré rodinné vztahy. 

Policisté případ odhalili, když přijeli do bytu ve Vinohradské ulici prošetřit narušování veřejného pořádku. Podle jejich vyjádření jim volala obžalovaná žena, protože se začala bát svého manžela, který jí vyhrožoval zabitím. Sama jim prý řekla, že má doma dvě nenahlášené děti. Příbuzní před soudem uvedli, že ani oni neměli do té doby o narození chlapců ponětí. 

Muž a žena spolu mají ještě třináctiletou dceru, která však od pěti let žije u dědečka s babičkou. Rodiče se s ní nevídají. 

ČTĚTE: 'Vlčí' matka: Bez dětí jsme jeli do Španělska