O tom že se nenašlo nic, co by napovídalo, že v budově byl spáchán atentát, informovali už ve středu odpoledne jak mluvčí pražské policie Andrea Zoulová, tak úřadující policejní prezident Martin Červíček.

Ve čtvrtek po analýze svědeckých výpovědí a vyhodnocení záznamů bezpečnostních kamer sledujících vstupy do objektu definitivně vyloučili úmyslné zločinné jednání třetí osoby. Pražská kriminálka již v souvislosti se smrtící explozí stanovila právní kvalifikaci případu: usmrcení z nedbalosti a nedovolené ozbrojování. Policisté v bytě velvyslance zajistili mimo jiné i zbraně, které v České republice nejsou registrovány – ačkoli by evidovány být měly; navzdory prostředí, o které se jedná.

Z palestinských kruhů nicméně i tak přicházejí signály, že vyloučit v této chvíli zatím nelze jakoukoli variantu.

Je třeba počkat

Zoulová připomněla, že je třeba počkat na výsledky expertiz vzorků zajištěných na místě neštěstí – jak zbytků zničeného trezoru, tak stop po výbušnině – přičemž je zřejmé, že znalecké posudky nebude mít Kriminalistický ústav Praha hotovy dnes ani zítra. Policejní detektivové ale připustili, že jednou z uvažovaných vyšetřovacích verzí je i nedbalost při manipulaci se zabezpečovacím systémem trezoru. Jinými slovy: sejf byl jištěn proti neoprávněnému vniknutí trhavinou (ponechme stranou, že něco takového je u nás nelegální a místo, kde k výbuchu došlo, nebylo výsostným územím cizího státu, jako je tomu v případě samotných velvyslanectví). A při pokusu o otevření došlo k nehodě.

Protichůdné informace

Verzi o nešťastné náhodě by se zdály napovídat i informace, které přišly ze sídla palestinské samosprávy v Ramalláhu. V obývacím pokoji zbrusu nové budovy prý sice neexplodoval fungl nový trezor, jak by se snad mohlo zdát podle slov o chybě při manipulaci, ale šlo o nedobytnou pokladu přestěhovanou z dosud využívaných prostor – problémem však bylo právě jeho stáří. Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí agentuře AP řekl, že šlo o sejf, který nejméně dvě desítky let nikdo neotevřel. A vlastně se už nevědělo, co se skrývá uvnitř. Z Ramalláhu dokonce přišly informace o podrobnostech: po přestěhování kasy, údajně snad ještě z éry Organizace pro osvobození Palestiny (což je i u nás doba zcela jiných poměrů před rokem 1989) chtěl velvyslanec zjistit, co se vlastně uvnitř nachází.

K výbuchu údajně nedošlo hned po otevření dvířek. Proto prý exploze nezasáhla velvyslancovu manželku, která měla být rovněž přítomna. Odešla ale proto, že ji muž poslal pro tužku a papír, aby mohl sepsat seznam všeho, co se v trezoru pocházejícím z 80. let minulého století najde. Pak se ozval výbuch – zřejmě ve chvíli, kdy sáhl dovnitř. To by skutečně odpovídalo verzi o nešťastném výbuchu zabezpečovacího zařízení, chránícího tajemství uvnitř před nepovolanými osobami. Nálož prý nebyla extrémně silná; protože však ambasador stál v bezprostřední blízkosti, zranění břicha a hrudníku vedla k fatálním následkům. Naopak k poškození budovy nedošlo.

Tenhle scénář ale ve čtvrtek odmítl Nabil el Fahel z tiskového oddělení ambasády. Podle jeho slov jde o omyl. Ministrova slova o desítkách let bez otevření se prý vztahují k druhému trezoru, který se v objektu našel a který ve středu večer na místě prozkoumali pyrotechnici policejního prezidia – dokonce kvůli tomu nechali evakuovat 51 lidí z okolí. Žádnou výbušninu ale nenašli. Pokladna, kterou zničil výbuch, se podle mluvčího běžně používala; doslova v každodenním provozu. A žádný zabezpečovací systém s trhavinou neměla. K tomu, jak by se do ní mohla výbušnina dostat, mluvčí nemá vysvětlení. To, že by se jednalo o staré zabezpečovací zařízení trezoru, o kterém nikdo nevěděl, je přitom krajně nepravděpodobné. Se sejfem se totiž běžně pracovalo, prakticky každodenně byly ukládány a vyjímány peníze a listiny – a nikdy se nic nestalo.

Spekulace o atentátu

El Fahel ale nevyloučil, že by se mohlo jednat o atentát, jakkoli česká policie tuhle variantu odmítá a provedenými důkazy již vyloučila. Výbuch způsobený úmyslně s cílem zabít jednoho z palestinských kariérních diplomatů připustil například vysoký palestinský představitel, kterého bez uvedení jména citovala agentura Nová Čína. A ruské servery už ve středu odpoledne také zmiňovaly možnost exploze doručeného balíčku. Později se pak objevily i spekulace o možné explozi starých zásob trhaviny Semtex, jejíž výroba a dodávky radikálním skupinám kdysi nechvalně „proslavily" někdejší Československou socialistickou republiku.

Verze o možném atentátu má ale trhlinu – chybějící motiv. Zesnulý totiž nepatřil ke špičkám palestinské diplomacie. V úvahu by nicméně teoreticky mohly připadat osobní důvody – a případně fakt, že pachatel využil příležitost. V době stěhování, které se v objektu odehrávalo, by se totiž podobný útok dal zřejmě připravit snáz než za standardních okolností. Česká policie má každopádně jasno: tyhle spekulace jsou nesmyslné a zcela neopodstatněné; k žádnému útoku zvenčí nedošlo.

Možné vysvětlení?

Všechny zmiňované verze nakonec nemusejí být tak úplně v rozporu. Lze spekulovat, že vše mohlo být třebas i tahle: skutečně mohlo dojít k otevření po desítky let uzamčené bezpečnostní schránky, ve které se našel balíček; ten mohl být přemístěn do druhého trezoru – a následně při pokusu zjistit, co vlastně se uvnitř nachází, zaduněla tragická rána…

Tohle je ale opravdu jen spekulace vycházející z veřejně známých údajů. Co se stalo doopravdy, zkoumají policejní detektivové – a to i s přispěním diplomatů; o případ se zajímají také tajné služby. I Bezpečnostní informační služba již policejním vyšetřovatelům předávala své poznatky. Jaké? Tohle prozradit, nebyla by to tajná služba. Obecně lze ale předpokládat, že při vyšetřování by mohly být vítané veškeré informace, které jsou o zájmové osobě k dispozici; o jejích kontaktech, aktivitách i případných nepřátelích.

Zkoumání se přenáší na pitevnu a do laboratoříV samotném objektu, kde ke smrtícímu výbuchu došlo, byl ve čtvrtek dopoledne relativní klid. Alespoň při pohledu zvenčí. Policisté tam ukončili práci již v noci – a nově vybudovaný komplex, kam se velvyslancova rodina a jeho spolupracovníci začali stěhovat teprve na samém sklonku prosince, opět patřila cizincům s diplomatickým statutem. Pohybují se tam členové bezpečnostní delegace, která neprodleně po úmrtí velvyslance vyrazila do Prahy, aby se přímo na místě podílela na vyšetřování. Odpoledne tam začala pracovat skupina mužů odvážejících vybavení; patrně zařízení ambasadorovy domácnosti.

Vlastní vyšetřovací úkony se přenesly mimo místo tragédie. Policistka Zoulová, hovořící za kriminalisty pražského policejního ředitelství, kteří případ vyšetřují, připomněla, že během čtvrtka se konala nařízená soudní pitva zemřelého a odpoledne také byla zahájena znalecká zkoumání zaměřená na mechanismus zranění a příčinné souvislosti. „Pracovníci Kriminalistického ústavu Praha budou v následujících dnech provádět odborné znalecké expertizy zajištěných stop a vyhodnocovat zjištěné poznatky. Kriminalisté budou pokračovat v sérii výslechů zúčastněných osob a prověřovat jednotlivé indicie získané v průběhu vyšetřování," naznačila Zoulová další postup.

Ředitel kriminalistického ústavu Pavel Kolář uvedl, že výsledky zkoumání by měly být známy v řádu dnů. Obyčejně se na výsledky expertiz čeká déle, spíše týdny – v naléhavých případech lze ale ostatní práci odsunout a ostře sledované záležitosti věnovat veškerou pozornost. Na zkoumání se mají podílet odborníci z oblasti chemie a defektoskopie. Podle Kolářových slov bude jejich úkolem prověřit funkčnost trezoru a zkoumat, jaká látka způsobila výbuch. Testy na přítomnost pozůstatků semtexu přitom nemají chybět.

Do případu také vstoupilo ministerstvo zahraničních věcí. To s partnery na palestinské straně a ve spolupráci s rodinou řeší převoz těla zesnulého diplomata do vlasti, uvedla mluvčí ministerstva Johana Grohová.