Policejním detektivům se podezřelý přiznal, že pomocí anonymních hrozeb chtěl před svými rodiči zamlčet, že na této škole už nestuduje.  Právě proto si vybral termíny pondělí 20. a středu 22. dubna: na jeden z těchto dnů byly totiž ve škole naplánovány třídní schůzky.

Mladík si ale dával pozor, aby jeho fintu nešlo jen tak lehko prokouknout – a tedy odhalit, kdo by za bombovou hrozbou asi tak mohl být. Rozhodl se proto vystupovat jako vyděrač; snad to mělo vypadat, že si někdo chce hrát na hackera. „V prvním případě napsal e-mailem vedení školy, že je v budově uložená bomba, která brzy vybuchne. Za to, aby se tak nestalo, požadoval přístupová hesla k internetovým stránkám školy," informoval Daněk.

Nešlo přitom o jen tak ledajakou hrozbu, jakou vychrlí kdejaký hejhula, pokud se krapet hlouběji podívá do sklenky. K e-mailové zprávě totiž pisatel přiložil fotografii dílu elektronického zařízení – tištěného spoje s číselným displejem – přičemž tvrdil, že je to část nastražené bomby.

Fotografie tištěného spoje, kterou mladík zaslal emailem vedení školy.

„Jelikož nebylo na místě cokoli podcenit, musela být celá budova evakuována a na místo vyrazily všechny složky integrovaného záchranného systému. Následnou prohlídkou celého objektu se toto uložení bomby nepotvrdilo," sdělil Daněk. Výsledek byl předvídatelný – vzhledem k charakteru hrozby ale raději došlo na přísná bezpečnostní opatření.

Mladík se sám přiznal

Rovněž druhá výhrůžka směřovala vůči stejné škole; tentokrát ale anonym oslovil operátory tísňové linky. A pondělní scénář se ve středu opakoval: evakuace – pyrotechnická prohlídka – negativní výsledek.

Pozitivní výsledek přišel rovněž ve středu, ale tentokrát 6. května: tehdy spadla klec. Kriminalistům se podařilo podezřelého dopadnout. Mladík se přiznal – a vysvětlil i své důvody. Kdyby pravdu dokázal na rodiče vybalit pěkně na férovku, mohl se vyhnout obvinění ze spáchání trestných činů šíření poplašné zprávy a vydírání (za což v případě odsouzení hrozí pobyt ve vězení až na čtyři roky).

„Stíhání je vedeno na svobodě," poznamenal Daněk. Jak doplnil, loni pražští policisté řešili celkem 53 případů šíření poplašné zprávy – a 23 z nich se jim podařilo objasnit.