Operátorce vysvětlil, co se stalo, s přehledem zkušeného znalce dění v ulicích. Vylíčil, co se stalo, kde přesně se nachází, jak podezřelý vypadá, co má na sobě i kterým směrem odchází. Školák, který měl právě na starosti mladšího bratra, tak sourozenci názorně předvedl, co je správné. A nejen to! Zároveň mu ukázal, jak se chová hrdina. I s bráchou mizejícího muže zpovzdálí sledoval – přičemž stále zůstával ve spojení s policistkou, aby hlásil, kam má vandal namířeno.

Výborná navigace

I v tom si počínal perfektně. Vyslané policejní hlídky ani nemohl navigovat lépe. Sám, bez jakékoli nápovědy, si totiž uvědomil, že lampy veřejného osvětlení mají štítky s evidenčním číslem, podle kterého mohou operátoři tísňových linek určit přesné místo v mapě. A hned dvakrát během „pronásledování zločince" nahlásil operátorce číslo přečtené na sloupu. Opět lze jen zopakovat: školák udělal to, k čemu se nikdo jiný neměl – a zvládl to způsobem hodným profesionála. Nebo minimálně tak, jak by to leckterý dospělý nedokázal, i kdyby chtěl…

Zvládl se vyrovnat i s drobnou komplikací, naznačil ve čtvrtek Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie. „Chlapce od jeho jednoznačně správného jednání neodradilo ani to, že „lumpa" na chvilku ztratil z dohledu. Nevzdal se – a společně s mladším bráškou vandala našel a pokračoval v jeho sledování," připomněl policista zdůrazňující, že Matějovo jednání může být příkladem pro ostatní.

Po několika minutách se objevily blikající majáky – a policejní hlídka 26letého muže zajistila. „Jako jednoznačný důkaz pak policistům posloužila kasička, u které celý příběh začal, a kterou muži zákona u zadrženého i zajistili," konstatoval Hulan. Jednání podezřelého se řeší jako přestupek proti majetku.

Čtěte také: Cestu za kořistí otevřela žádost o drobné