Případ šikany na škole policie ale řeší. Mluvčí pražské policie Jan Daněk sdělil, že kriminalisté se jím zabývají na základě podnětu z médií. 

Podle deníku Blesk pětapadesátiletou učitelku utýrala zřejmě trojice studentů, kteří na ni prý řadu týdnů útočili, omezovali ji a ponižovali. Deník na svém webu zveřejnil i snímky z několika videí, která ukazují na údajnou šikanu učitelky. Vedení školy ale souvislosti s úmrtím ženy odmítá.

„Jednalo se o fatální zdravotní problém naší kolegyně nesouvisející s amorálním jednáním některých žáků," uvedla Kubíková, která byla ve spojení s ošetřujícími lékaři kolegyně a na základě jejího svolení dostávala zprávy o jejím zdravotním stavu.

Současně očekává, že pokud policie prošetřuje případ šikany na škole, prošetří i zdravotní dokumentaci učitelky a zjistí, zda a případně do jaké míry bylo jednání žáků v příčinné souvislosti s jejím úmrtím.

Videozáznamy

Podle Kubíkové se policie zabývá šikanou na základě videozáznamů, které se k vedení školy ale nedostaly. Informace o šikaně škola ale měla, a to od poloviny ledna. Žáci jí pak poskytli videozáznamy zachycující „nepřípustné jednání jiných žáků". Vedení to prošetřilo a viníky podmíněně vyloučilo ze školy a udělilo jim trojku z chování.

„Videozáznamy, které mělo vedení školy k dispozici, nezachycovaly žádné jednání, které by mělo vést k předání informací policejním orgánům, podání trestního oznámení apod.," uvedla Kubíková. Podotkla, že podle videozáznamů, které dostala policie, byly některé projevy šikany ještě horší.

„Dosud jsme z této školy neobdrželi žádnou stížnost na šikanu. Určitě ji navštívíme a zaměříme se na klima školy, atmosféru a podobně," řekl v pátek náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Vzhledem k zákonům o soudnictví ve věcech mládeže a o ochraně osobních údajů se vedení školy nesmí podle policie k případu vyšetřování šikany vyjadřovat. „Instrukci dodržujeme, a ohrazujeme se proto proti tvrzení médií, že žáky zastrašujeme, aby nikomu nic neříkali," zdůraznila zástupkyně ředitele školy.

Čtěte také: Spouštěči šikany jsou strach, stres a nuda