Pomocí telekomunikačního zařízení bylo totiž z jiné místnosti soudu přenášeno svědectví mladé ženy, které od něj ze služební cesty na Filipíny utíkala dokonce za pomoci diplomatů. Barták ovšem tvrdí, že tuto ženu nemohl ve vzdálené cizině svými touhami nijak překvapit, a stále trvá na svém: jeho asistentky byly osobními asistentkami se vším všudy, tedy i s poskytováním těch nejintimnějších privátních služeb. A to, že k jejich pracovním úkolům bude náležet i zajišťování sexuálního uspokojení svého šéfa, prý bylo jasně dáno už od samého počátku a sjednáno hned při domlouvání velmi nadstandardního platu.

Vše začalo na Filipínách

To ale slyšená svědkyně stejně jako další ženy figurující v roli poškozených odmítá.  Třiadvacetiletá žena, která od osudné cesty do Manily trpí posttraumatickou stresovou poruchou a vzpomínky na otřesné chvíle, které prožívala, pro ni zjevně představovaly značné psychické vypětí, zdůraznila, že o sexuálních aktivitách nebyla dopředu řeč. A Barták se prý během měsíce, po který pro něj pracovala, ani o nic nepokoušel. Opravdu pouze vyřizovala administrativu související s ordinací, poliklinikou a společenským klubem významných osobností, jehož funkcionářem Barták byl.  S chlípnými požadavky prý na ní vybafl až cestou na Filipíny, kam letěl jako viceprezident kardiologické společnosti, měl naplánované setkání s církevními hodnostáři - a prý současně bylo cílem cesty také hledat léčitele pro nemocného exprezidenta Václava Havla.

Svědkyně vypověděla, že ji zaskočilo už Bartákovo chování v letadle, kde se prý k letuškám choval tak nepěkně, že to hraničilo s obtěžováním. V hotelu v Manile ji pak zaskočil pokoj s manželskou postelí - a později také slova o touze vyzkoušet služby filipínských prostitutek. O Filipínkách se ostatně velmi vulgárně vyjádřil - a to zrovna při návštěvě kostela - že v něm vzbuzují velkou touhu. "Všechny do jedné," citovala svědkyně Bartákova slova. A rozrušeně popsala, jak jí šéf přímo v chrámu sdělil, jaké ukojení očekává od ní. "Okamžitě jsem odpověděla, že to v žádném případě. On ale tvrdil, že se mýlím. Pak si klekl a začal se modlit," prohlásila.

Stupňující se nátlak

Oficiální program, v němž nechyběly například prohlídka nemocnice či setkání s velvyslancem České republiky, pak skutečně prokládalo šmejdění po barech a za místními kněžkami lásky, provázený i požadavkem, aby se asistentka ke hrátkám připojila - nebo aspoň dění natáčela a fotila. A gradoval i sexuální nátlak na ni samotnou. Barták ji prý kvůli odmítání povolnosti dokonce neváhal bít, vyhrožovat jí - a také jí v hotelovém bazénu stahoval plavky. Vrchol přišel loni 22. července při pobytu v luxusním resortu na ostrově Cebu. Svědkyně soudu popsala, jak bez dokladů i všech svých věcí od Bartáka utekla poté, co jí rozmazával po obličeji své sperma, topil ji v bazénu a vztáhl na ni ruku - a navíc se nerozpakoval telefonovat jejím rodičům.

Do Česka se vrátila jen díky pomoci diplomatů a svého přítele, který pro ni na Filipíny přiletěl.  Tím však pro drama pro ni neskončilo. "Po návratu jsem začala chodit na psychiatrii," vypověděla dívka. Barták však za příčinu označil problémy s přítelem, s nimiž se mu prý svěřila už předtím.
Odmítá i další obvinění. Svědkyni se pouze omluvil za žárlivou scénu, kterou prý ztropil, když ho rozhodilo, jak pozdě se vrátila z procházky s jistým českým diplomatem. Ten jí ve skutečnosti poskytl na ambasádě útočiště - ona ale ještě v noci přišla zpátky do hotelu, jelikož Barták oběma vyhrožoval a ona nechtěla být zdrojem problémů.

Rozpor ve výpovědích

Na okolnostech této scény se oba aktéři neshodli - Barták hovoří o odloudění milenky mužem, který se zrovna ocitl bez přítelkyně. Stejně kardinální rozpor panoval třeba v tom, jak to bylo s vyzývavými fotografiemi, o nichž Barták tvrdí, že mu je tato dívka poslala ještě před svým nástupem do jeho služeb. Ona odmítá, že by cokoli takového učinila - a ke snímkům, které Barták soudu předložil, se vyjádřila, že je na nich jiná žena.
Výpovědi dalších svědkyň mají zaznít v příštím týdnu. Jednání soudu je prozatím rozplánováno do pátku, ale s největší pravděpodobností bude odročeno.