Výčet Urbanových skutků, který v jednací síni předčítal soudce Petr Smrž, zněl téměř jak popis řádění monstra z nějakého filmového hororu. Se sexuálním a loupežným motivem opilý Urban zaútočil mezi 29. listopadem 2011 a 11. lednem roku následujícího na celkem sem žen. Nejmladší byla jeho poslední oběť, teprve 11letá školačka, kterou také jako jedinou nenapadl v Praze, ale v Ústí nad Labem. Na šest předchozích obětí se sápal na různých místech metropole.

Silou a po zlém

„Buď to půjde po dobrém, nebo po zlém – a pak to bude bolet," hrozil například v noci koncem listopadu na Vítkově 29leté ženě, aby vzápětí prokázal, že vše, oč mu jde, si skutečně vynutí silou. „Skončíš v krvi," slyšela o pár nocí později 31letá žena v Praze 4, jíž pachatel přikládal k tělu větev s hrozbou, že má elektrický paralyzér, který se nebude rozpakovat použít. S jedním pohlavním stykem vykonaným venku se ale pachatel nespokojil. Pokračovat prý bude do rána. S argumentem, že prosincová noc je chladná, oběť pachateli nabídla svůj byt na Chodově. Doufala, že se jí cestou podaří přivolat pomoc, což se ale nepovedlo. Cizinec žijící v Praze jako bezdomovec se tak prospal v posteli, přičemž si během noci opakovaně vynutil sex.

Marná obrana

Větší štěstí měla 7. prosince časně zrána 39letá cizinka, kterou si násilník vyhlédl na Hájích a nabídl pomoc s taškami. Po odmítnutí strhl ženě z ramene kabelku, ona ho však dohonila a své věci si vzala zpět. Ne ale na dlouho. Urban zaútočil znovu – a tentokrát ho již žena nedostihla. Přišla tak mimo jiné o mobil, doklady a pět tisíc v hotovosti.

„Drž hubu, jinak tě zastřelím," hrozil Urban 19. prosince v Troji, byť tam dvě hodiny po půlnoci napadenou ženu kousek od jejího domova neohrožoval střelnou zbraní, ale nožem na koberce. „Uklidni se, jinak do bude horší," domáhal se pohlavního styku – a před odpor oběti svlékl ženu donaha a dosáhl svého. Hrůzný zážitek ale nekončil ani poté, co si útočník přisvojil mobil za 4200 Kč a tři stovky v hotovosti. Utéct domů se ženě podařilo až poté, co odlákala násilníkovu pozornost slovy, že slyší někoho přicházet.

Jedinou z obětí, která se ubránila sexuálnímu útoku, byla 20letá dívka napadená loni 3. ledna dvě hodiny po poledni v Divoké Šárce. Pachatel utekl, když z dálky uslyšel hlasy přicházejících lidí. Odnesl si ale mobil za šest tisíc a sluchátka – a při potyčce navíc dívku pořezal na tváři.

Útok na školačku

Pokusu o sexuální útok neunikla ani 11 školačka, napadená 11. ledna vpodvečer v Ústí nad Labem. „Něco ti zlomím, pohrozil Urban dítěti, které zatáhl do zahrady. S chlípnostmi naštěstí stačil jen začít, když ho vyrušil neodbytně zvonící dívčin mobil. Volala maminka. „Něco si vymysli," nařídil násilník napadené školačce. To, že řekla, že je pod kopcem nedaleko domu, se mu ale nezamlouvalo. Dívenku dvakrát kopl do boku, sebral mobil za 1250 Kč a zmizel.

„Pokud je obžalovaný opilý, potřebuje ukojit svůj sexuální pud," přečetl ze spisu soudce Smrž a konstatoval, že dotyčný trpí léky neovlivnitelnou psychopatickou sexuální agresivitou. „Mezi ženami nerozlišuje; nezáleží na vzhledu ani na věku," konstatoval s dodatkem, že problémy tohoto rázu naznačuje i trestní minulost obžalovaného. Stejně jako fakt, že už od deseti let zneužíval svou sestru. A pro znásilnění už byl poprvé odsouzen jako mladistvý.

Hrůzný zážitek z dlouhotrvajícího znásilňování zanechal na obětech závažné následky. Napadené ženy trpí posttraumatickou stresovou poruchou, měly i problémy se sebeúctou, bály se lidí, dokonce i vycházet z bytu…

Pokus o vraždu

Nejděsivější bylo setkání s Urbanem pro 68letou ženu, která se předloni v noci na 6. prosinec již loučila se životem. Napadení v Jinonicích se ostatně čirou náhodou stalo skutkem se zápletkou, kterou by si stěží vymyslel i scenárista zmiňovaného hororu, pokud by sám nebyl šílencem a zvrhlým sadistou: na nejstarší se svých obětí Urban shodou okolností zaútočil v lokalitě, kde byla před lety zavražděna její dcera! Seniorka, kterou poblíž novobutovické nákupní galerie strhl za kabát k zemi, se snažila bránit; pachateli dokonce nastříkala do obličeje pepřový sprej. Urban ji ale přemohl. Podle výsledků vyšetřování ji desetkrát až patnáctkrát praštil pěstí do hlavy, pak ji dvakrát či třikrát kopl do žeber a několik minut jí kolem krku utahoval její vlastní šálu. Žena přežila zřejmě jen díky tomu, že šlo o široký pruh látky z pružného materiálu, pod který se oběti podařilo vsunout ruce a bojovat o život.

S tím, že jí pak vytrhl z ruky telefon, kterým chtěla přivolat pomoc, a z kabelky sebral pět set korun a doklady, se Urban nespokojil. „Chci si užít, tak co provádíš fóry," řekl podle spisu nejstarší se svých obětí, když silou zmařil její další pokus uniknout. A skutečně dosáhl všeho, oč mu šlo. Až když poté usnul, žena ho odstrčila a odvrávorala – utíkat už nebyla schopna – k nejbližšímu domu pro pomoc. Soused, který jí otevřel, ji polonahou a se zakrváceným obličejem nepoznal. Musela se mu představit!

Nevraždil? Ale ano!

Stejně jako ostatní skutky přiznává Urban i tento čin – tvrdí ale, že si na okolnosti napadení nepamatuje a o brutálním útoku nic neví. Prý asi kvůli opilosti a tomu, že byl otřesen po zásahu pepřovým sprejem. Odmítá ale, že by měl v úmyslu vraždit, za což byl odsouzen. Právě to bylo také předmětem odvolání. „Když zjistil, že žena krvácí, utíral jí obličej a dal jí napít; také od svého jednání upustil a nedošlo k fatálnímu závěru, snažil se obhájce Kestl představit klienta v lepším světle. Zdůraznil také, že děs z místa, „kde jí to připomíná tragédii jejího dítěte", mohl ženě znásobit vnímání jejího vlastního stavu. „Klient lituje toho, co udělal a co ženám způsobil; rád by se jim omluvil, ale chápe, že to od něj asi ani nechtějí," řekl advokát. „Veľmi ľutujem," přidal se i obžalovaný a hovořil o tom, že neměl úmysl nikomu ublížit – pod vlivem alkoholu se ale přestal ovládat.

Soud ale tahle slova nepřesvědčila. „Odvolání se zamítá," konstatoval předseda senátu Lněnička, jenž o vražedném úmyslu nepochybuje. „Nejednalo se o násilí směřující k překonání odporu poškozené, ale jednoznačně likvidační," prohlásil soudce a poznamenal, že k pachateli, který je aktuálně souzen za celkem sedm útoků na oběti od 11 do 68 let (a v minulosti stál pro obdobné zločiny pětkrát před soudem na Slovensku a jednou ve Velké Británii) není na místě přistupovat s nějakými ohledy.

Neléčit, uklidit
Námitky obhajoby, že už po odsouzení na Slovensku měl být Ján Urban léčen, ale s takovou pomocí se nesetkal, soud neobměkčily. Závislý na alkoholu podle znalců není, a tak první napití mohl ovládnout. A jestliže je pod vlivem alkoholu agresivní – a o těchto svých sklonech dobře věděl – mohl se začít léčit už na Slovensku sám.

Jestliže na alkoholu není závislý a jeho agresivita je rysem poruchové osobnosti, který žádné léky neovlivní, není důvod posílat ho po odpykání trestu do léčebny. Naopak je na místě rozhodnutí o zabezpečovací detenci; pobyt v tomto ústavu po odpykání trestu znamená ochranu společnosti. Jakmile by se totiž ocitl na svobodě, hrozilo by, že opět bude páchat násilné zločiny.