Výkony, které podává, jsou nicméně prachmizerné. Do kapsy by ho zřejmě strčil i ten největší nešika z komediální Policejní akademie. Tady se ale nenatáčí zábava pro miliony diváků. Zde se baví jediný muž – a vše je doopravdy. Spíš než frašku tak počínání dotyčného připomíná horor. Řidiči se mu musejí vyhýbat a dávat pozor, aby ho nepřejeli; navíc je mate svým mácháním rukama. Na první pohled přitom působí docela důvěryhodným dojmem. Ne sice svým počínáním, ale svou podobou. Má totiž na sobě nápadnou bundu s výrazným označením pražského dopravního podniku (ačkoli s touto firmou neměl nikdy nic společného). Alespoň je ale k nepřehlédnutí díky výstražným reflexním prvkům.

Na psychiatrii muž pobyl jen krátce

Poněkud dezorientovaného muže, který předstíral řízení dopravy na křižovatce ulic Lazarská a Spálená v centru metropole a značně zmatené pokyny vydával autům, chodcům i tramvajím, nejprve ve středu dopoledne vykazovali z vozovky strážníci. Nadýchal půl promile. „Protože muž byl rozrušený a jevil známky psychické poruchy, hlídka na místo přivolala záchrannou službu," konstatoval ve čtvrtek Jan Čihák z centrály městská policie. „Záchranáři následně rozhodli o převozu muže na psychiatrii," doplnil. Pomohla k tomu i slova pacienta o tom, že on vlastně nechtěl do ničeho zasahovat. „Já si řídil svoji dopravu," prohlásil.

V péči odborníků na pochroumané duševno ale dotyčný dlouho nepobyl. Už krátce před 18. hodinou byl zpět. Znovu v Lazarské – a ve stejném úboru. Jen opičku někde přiživil víc než dopoledne. Skončil na policejní služebně, avšak ne na dlouho. Propuštěn byl po ověření totožnosti. A po domluvě, že tohle se opravdu nedělá.

Ze záchytky na záchytku

Z dobře míněných upozornění si ale zjevně nic nedělal. Už po pár minutách k němu policisté vyjížděli znovu. Tentokrát do Benátské ulice, konstatovala ve čtvrtek mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Tam se nešťastník pohyboval přímo ve vozovce a mával na kolemjedoucí řidiče vozidel i tramvají," konstatovala. Následoval další převoz – tentokrát na záchytku. Aby se prospal z alkoholového opojení.

Noc tak byla klidná, ale už ve čtvrtek dopoledne byl dotyčný opět v akci. A opět se dopouštěl přestupku na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. „Krátce před desátou hodinou ohrožoval bezpečnost silničního provozu na křižovatce ulic Zenklova a Bulovka," poznamenala Zoulová. S tím, že potížistu policisté opětovně doprovodili na záchytku. Stačil se totiž někde zpít pod obraz. Nadýchal přes tři promile.

Věc bude ještě mít dohru

Zda muž, který si svévolně přisvojoval pravomoc policistů, vyvázne jen s domluvami, anebo ho čeká nějaké stíhání, se podle Zoulové teprve ukáže. Protože se o „řízení" křižovatek pokoušel opakovaně, policisté nad jeho počínáním mávnout rukou nemohou. „Policie bude v nejbližší době vyhodnocovat dostupné kamerové záznamy a poté stanoví konečnou právní kvalifikaci," konstatovala mluvčí. „Šestačtyřice­tiletého muže tak čeká další projednávání na policii," dodala, že věc rozhodně není ukončena.

A motoristé si mohou jen přát: hlavně aby už na křižovatkách konečně nastal klid…

Řídit křižovatku smějí jen policisté

Oprávněni řídit provoz na křižovatkách jsou pouze skuteční regulovčíci: policisté a příslušníci vojenské policie ve stejnokroji. Nikdo jiný. Ostatní osoby včetně strážníků, stejně jako hasiči, zaměstnanci dopravního podniku nebo třeba pověření pracovníci stavební firmy či například doprovod nadměrného nákladu smějí provoz pouze usměrňovat v případě nějaké mimořádné události. Kupříkladu dopravní nehody.