„Naše podezření, že nelegální dovoz cigaret v dodávkách s ukrajinskou nebo polskou poznávací značkou se přesouvá do rodinných vozidel typu například SUV, combi nebo pick-up s českými značkami, se potvrdilo hned na začátku kontrolní akce," konstatovala ve čtvrtek Yvona Matějková z Celního úřadu pro Středočeský kraj.

Hovořila o zátahu z počátku týdne, jehož dějištěm se stala Radotínská ulice v Černošicích na Praze-západ.

Úlovek se dostavil ve chvíli, kdy celníci zastavili ke kontrole Citroën C4 Picasso s českou značkou. Za volantem seděl muž z Ukrajiny, spolujezdkyní byla jeho krajanka. A na zadním sedadle se nacházela dětská autosedačka; v kufru zase dětské kolo. Kdo by tu čekal nějaký problém! A přesto: našel se kontraband.

"Jen deset kartonů"

Pod zadními sedadly bylo ukryto sedm kartonů cigaret značky Fest. Víc toho není, vezu jen těch sedm kartonů, dušoval se řidič. Záhy se ukázalo, že to není tak docela pravda. Další tři kartony našli celníci v úložném prostoru v podlaze pod místem řidiče a spolujezdce. Znovu padla otázka: kolik kuřiva je v autě? Jen těchto deset kartonů, prohlásil cizinec.

Ani to ale nebyla pravda. Další karton vydala palubní přihrádka - a krabičky se našly také naskládané ve dvojité podlaze. To už byl dostatečný důvod k přesunu auta do celního areálu a podrobení vozidla důkladné kontrole. Při ní pak celníci tahali cigára z auta jako eskamotér předměty z kouzelnického klobouku.

Sčítání nakonec přineslo úctyhodnou cifru: 269 kartonů a pět krabiček, dohromady rovných 53 900 cigaret. To vše bez platných kolků, jen některé krabičky byly opatřeny běloruskými tabákovými nálepkami. Únik na spotřební dani celníci předběžně vyčíslili na 121 275 korun.

Zjištěním finančních souvislostí ale věc nekončí. Kauza poputuje před soud, kde pachatel může v případě uznání viny dostat až tři toky vězení.