Poprvé spadla klec krátce po půl druhé ráno na Hořejším nábřeží. Členové hlídky tam nemohli přehlédnout auto, které kličkovalo mezi jízdními pruhy a nepravidelně měnilo rychlost. Prostě a zkrátka: jede tak, jako by v něm seděl opilec, usoudili strážníci. Následná kontrola podezření potvrdila.

Mladá žena, která řídila, nadýchala 0,4 promile. Není to hodnota vysoká - třeba v Rakousku nebo ve Francii, stejně jako v řadě dalších zemí Evropy by to ještě bylo v normě povolené tolerance - právě tahle řidička nicméně svým stylem jízdy potvrdila, že nulová tolerance, která u nás platí, má plné opodstatnění.

Další hlídka strážníků hlásila úlovek o hodinu později z nedaleké Zborovské ulice. Tam její pozornosti neuniklo auto, které jelo v protisměru. Už při kontrole dokladů bylo cítit, že se muž za volantem podíval na dno sklenky - a dechová zkouška to výsledkem 1,23 promile jen potvrdila. A tohle - to už by neprošlo ani ve zmiňovaném Rakousku, proslulém mimořádně benevolentním limitem ve výši 0,8 promile.

Nejde o nic mimořádného

Podle zkušenosti strážníků i policistů nejde bohužel o nic mimořádného. Dopadení šoférů, kteří si před jízdou přihnuli, je bohužel v metropoli, stejně jako v jejím okolí, na denním pořádku - a výjimkou přitom nejsou ani podstatně vyšší naměřené hodnoty; dokonce až kolem dvou promile.

Od jízdy „pod vlivem" motoristy neodrazují ani přísné sankce - pokuty v řádu desetitisíců, zákaz řízení až na dva roky s následným přezkoušením a sedm bodů do karty řidiče.

V poslední době se také stále častěji vyskytují také odhalené případy, kdy řidiči usednou za volant po konzumaci drog. To zřejmě souvisí nejen s nárůstem zneužívání nelegálních návykových látek, ale také s lepšími možnostmi jejich odhalování přímo během silniční kontroly.