Šest lidí vyslechlo verdikt o zproštění obžaloby. Včetně muže, kvůli němuž byla kauza mimořádně ostře sledovaná. Jde o Filipa Bušinu, který kdysi pracoval pro nemocnice Středočeského kraje – na post investičního náměstka rezignoval právě v souvislosti s tím, že byl obviněn v aktuálně projednávané kauze – a jenž v médiích byl (a vlastně je i nadále) velmi úzce spojován s někdejším středočeským hejtmanem Davidem Rathem.

Zatím nepravomocný verdikt (který ještě dozajista bude přezkoumávat odvolací senát Vrchního soudu v Praze) je v souladu se slovy bývalého boxera a nynějšího pedagoga přednášejícího vysokoškolským studentům management ve stavebnictví, který nejprve obvinění a posléze obžalobu vytrvale odmítal. Bušina rázně popíral, že by za odhalenými čachry stál jako organizátor, který řídil ostatní, že by přebíral peníze, i to, že by s případem vůbec měl cokoli společného.

Nyní přivítal, že během dlouhého hlavního líčení s obsáhlým dokazováním se jeho vina neprokázala. Uvědomuje si nicméně, že ještě není konec. „Státní zástupkyně se určitě odvolá," poznamenal 38letý obžalovaný, pro něhož žalobkyně požadovala 7,5 roku vězení (a ohrožen mohl být v případě uznání viny být dokonce až 12letým trestem).

Mezi obžalovanými, kteří jsou k nepřehlédnutí mezi lidmi, jež trestní senát Roberta Pacovského osvobodil, figurují také úředníci daňové správy. Ti podle kriminalistů, kteří mezi specialisty na rozkrývání finanční kriminality představují elitu, nejen měli být do čachrů zapojeni, ale přímo měli trestnou činnost umožňovat. Pokud by jejich nevina byla potvrzena pravomocným soudním rozhodnutím, lze následně očekávat žaloby o odškodnění jak v souvislosti s újmou na cti, tak kvůli zmařeným kariérám.

Telefonní odposlechy

Fakt, že se v rámci soudního jednání neprokáže vše, co stojí v obžalobě, bylo možno předpokládat. Soudce Pacovský se totiž odmítl zabývat telefonními odposlechy, jež (na rozdíl od takzvaných prostorových odposlechů) nepovažoval za použitelný důkaz k trestnému řízení. Ne že by jim nebylo rozumět, kdepak – už samotný původ těchto odposlechů ale viděl jako pochybný, protože příkazům k jejich pořízení chybělo podle mínění senátu řádné odůvodnění. Tohle stanovisko se opírá o nález Nejvyššího soudu ČR.

Státní zástupkyně Soňa Bělohlávková s takovým postupem nesouhlasí a doufá, že nezůstane konečné. Ve čtvrtek potvrdila, že odvolání skutečně podá. Právě telefonní odposlechy totiž považuje za naprosto klíčové. Podle ní obsahují důkazy svědčící o vině i v těch případech, kde se ji u soudu nepodařilo prokázat.

Co přesně by tam mělo být, žalobkyně nenaznačila – konstatovala pouze, že kdyby nebyla přesvědčena o tom, že existuje ucelený řetězec důkazů, s obžalobou by k soudu nešla. Předpokládá, že by se mohlo podařit přesvědčit odvolací senát vrchního soudu, aby situaci zvrátil a věc vrátil soudu první instance k doplnění dokazování. Právě o přehrání odposlechů telefonních hovorů.

Prozatím se podle závěru prvoinstančního soudu potvrdilo, že odsouzení jakožto statutární zástupci různých firem prostřednictvím smyšlených dodávek neexistujících prací a služeb (tedy falešných faktur, které nebyly podloženy plněním ze strany účtujících subjektů) vytvářeli machinace, které umožnily daňové úniky v mamutím rozsahu. Škoda měla přesáhnout 630 milionů korun.

Bušina musel ustoupit RathoviPřípad, který vzbudil pozornost především kvůli obžalování Filipa Bušiny považovaného za „Rathova muže", má souvislost s někdejším středočeským hejtmanem Davidem Rathem i prostřednictvím osoby předsedy senátu Roberta Pacovského. Ten totiž soudil a nepravomocně i odsoudil také samotného Ratha, a to v rámci velmi rozsáhlé kauzy údajných korupčních manipulací se stavebními a zdravotnickými zakázkami Středočeského kraje.

Její projednávání bylo příčinou, proč se aktuálně završený proces oddálil. Pacovského senát ji musel upřednostnit kvůli tomu, že na rozdíl od případu spojovaného s Bušinovým jménem (byť u soudu byl veden pod označením David Belous a spol. – podle šéfa reklamní společnosti, který rovněž vyslechl nepravomocný verdikt o zproštění obžaloby) bylo v „Rathově" kauze na začátku hlavního líčení hned několik osob stíháno vazebně, a to včetně někdejšího hejtmana.

„Jsem šťastný – ale samozřejmě ještě není konec."
Filip Bušina, jeden z obžalovaných zproštěných obžaloby

Čtěte také: Bušina: Krácení daně ani předávání peněz se u soudu neprokázalo