Podle obžaloby, kterou má ČTK k dispozici, se totiž Maslaks do rvačky zapojil s předchozím rozmyslem. Soud začne kauzu řešit příští týden. Policisté vyjížděli 13. března na Smíchov původně kvůli nahlášené střelbě v autobusu. Na místě vyšlo najevo, že jedenapadesátiletý zraněný Čech, který v dopravním prostředku vystřelil z plynové pistole, se bránil dvojici útočníků.

Policisté odhalili přes dealera drog řidiče autobusu MHD, který se chystal jet pod vlivem pervitinu.
Zrychlete to, jedu do zoo. Policie odhalila řidiče autobusu, který bere pervitin

Cizinci z autobusu na zastávce odešli a policie je dopadla o dva dny později, a to i díky poznatkům veřejnosti. Muži byli nejprve stíháni za těžké ublížení na zdraví, situace se však změnila, protože napadený muž později na následky zranění zemřel. Incident se stal po třetí hodině odpoledne v autobusu 244, který jel Strakonickou ulicí směrem do centra a v němž kromě řidiče cestovalo přinejmenším 17 dalších cestujících.

Obžaloba tvrdí, že Lukjanovs a oběť seděli na sedačkách zády k sobě, přičemž cizinec vyprovokoval hádku. Druhý muž se ho údajně snažil přesvědčit, aby na něj nesahal a nechal ho být, a vytáhl kvůli tomu svůj plynový revolver. Lukjanovs se s ním prý o zbraň začal přetahovat, a když muže udeřil do ruky, vyšla z pistole rána směrem k podlaze vozu. Nato Lukjanovs podle obžaloby zasadil svému protivníkovi nejméně 12 silných úderů pěstí do hlavy, kterou se muž opíral o okénko autobusu.

Střelba v autobusu MHD.
Případ incidentu v autobuse na Smíchově zamíří před soud

"Mezitím k nim přiběhl ze střední části autobusu obviněný Maslaks, který se svou levou nohou snažil poškozeného znehybnit tím, že na něj dvakrát šlápl, aby se poškozený nebránil, a za tím účelem vylezl na poškozeného na sedačku," popsal státní zástupce. Maslaks prý poté muže, který už nekladl žádný odpor, třikrát silně udeřil do hlavy loktem a jednou zvysoka dosedl na jeho trup. "V útoku oba obvinění pokračovali i přes prosby spolucestujících, aby poškozeného nechali být, a z autobusu vystoupili a odešli, aniž by se zajímali o zdravotní stav poškozeného," stojí v obžalobě.

Muž po útoku krvácel do pohmožděného mozku a po operaci už se neprobral z hlubokého bezvědomí. Naživu ho udržovaly přístroje, dokud v červenci nezemřel na zánět dýchacích cest, který byl podle státního zástupce následkem dlouhodobého upoutání na lůžko. Oba muži se budou vedle vraždy zodpovídat také z výtržnictví, protože se poprali na veřejnosti. Předsedkyně senátu pražského městského soudu Zuzana Zápalková chce začít obžalobu projednávat 9. října.

V autobusu MHD se střílelo
Bránící se střelec z autobusu na Smíchově zemřel. Cizinci byli obvinění z vraždy