To dvojice cizinců ve věku 28 a 35 let ohlásila časně ráno 10. října – ukázalo se však, že k žádnému takovému činu ve skutečnosti nedošlo. Čeští policisté nepochybují, že ve skutečnosti se nejednalo o nic jiného než o získání potvrzení pro rakouskou pojišťovnu, po níž bude dvojice žádat vyplacení peněz, na které ve skutečnosti nemá nárok. Ve čtvrtek o tom informoval Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie.

„Ve tři čtvrtě na dvě ráno procházel německy hovořící pár (28, 35) Celetnou ulicí. Zde je měli s nožem v ruce oloupit dva neznámí pachatelé o kabelku, šperky, hodinky a fotoaparát – vše v celkové hodnotě sto tisíc korun,“ přiblížil Hulan případ, který kriminalisté prvního pražského obvodu začali neprodleně vyšetřovat. Záhy ale přišli na to, že zde něco nehraje. Když se policejní detektivové jali prohlížet záznamy kamerového systému, zda se na nich neobjeví podoba pachatelů, ukázalo se, že nelze najít nejen lupiče, ale ani jejich oběti. V uváděném čase rakouský pár Celetnou ulicí vůbec neprocházel!

Pak již policisté byli doma: téměř na tuty se tady schyluje k podvodu. Zvlášť když dvojice oznamující přepadení důsledně trvala na vydání potvrzení pro pojišťovnu. Podle všeho cizinci vycházeli z jednoduché matematiky: Praha má pověst města zločinu, takže ohlášená loupež nebude nikomu připadat nepravděpodobná, a čeští policisté jsou snad hloupí natolik, že oblafnout je nebude problém. Nebo natolik líní, že se o věc ani nebudou moc zajímat. Jenže – chyba lávky!

Kamerové záznamy

To, že přepadení bylo vymyšlené, potvrdilo i zkoumání kamerových záznamů z hotelu, kde se cizinci ubytovali. Údajně ukradenou kabelku na nich má žena jak při příjezdu, tak při odjezdu. Čeští policisté proto upozornili rakouské kolegy, že se dvojice zřejmě chystá dopustit protiprávního jednání.

Policisté v Praze jsou přesvědčeni, že rozhodně nejde o ojedinělý případ. V minulosti se s vymyšlenými přepadeními častěji setkávali jako se zdrojem „omluvenek“ – ohlášení loupeže mělo být „přijatelnějším“ vysvětlením třeba pro prohrané peníze nebo pro notebook ztracený v opilosti. Nebo dejme tomu i pro pozdní příchod domů. V poslední době se ale zdá, že pokusy o podvody s pojistkami se začínají množit.

Sankce za výmysly

Za jednání, ze kterého policisté podezřívají rakouskou dvojici, by v České republice hrozil až dvouletý trest za trestný čin podvodu. Sankce hrozí i tomu, kdo oznámí, že se stal obětí protiprávního jednání, aniž by to byla pravda – přestože neuplatní náhradu škody. Takovýmto „poškozeným“ hrozí peněžitá sankce až padesát tisíc korun nebo stíhání pro podezření z trestného činu křivé výpovědi, za který hrozí pachateli trest odnětí na jeden rok.