Obžaloba Pavlovskou viní z toho, že se minimálně od září 2014 opakovaně účastnila schůzek organizované skupiny, kam patřil Petr Sova, Martina Ignačák a Alexandra Ščambová. Tato trojice podle státního zástupce Vladimíra Pazourka chystala samotný útok na vlak.

Obžalovaná činu nezabránila

„Tento připravovaný trestný čin žádným způsobem nepřekazila, a to ani jeho oznámením státnímu zástupci nebo policejnímu orgánu, ačkoliv to mohla učinit bez značných nesnází," píše o Pavlovské obžaloba. Hrozí jí za to až tři roky vězení.

Pavlovská popisovala, jak se v červnu 2014 seznámila s policejními agenty, kteří v celé kauze hrají důležitou roli. Obžalovaní totiž tvrdí, že je celý příběh policejní provokací. „Nevybavuji si, že by se o tom někdy bavili," řekla Pavlovská na adresu ostatních obžalovaných. Pokud by se podle ní informace o útoku na vlak v jejím bytě probíraly, tak je možné, že šlo o záměrné klamavé informace směrem k agentům.

Obžalobu označila za nepravdivou nebo špatně vyloženou. Odmítla také, že by byla členkou nebo sympatizantkou radikální Sítě revolučních buněk. „Uráží mě, že mě takhle někdo označil," prohlásila Pavlovská. Po spontánní části výpovědi odmítla odpovídat na dotazy soudu, žalobce či advokátů.

Čtěte také: Soud v úterý začne projednávat kauzu přípravy útoku na vlak