Ibehej napsal, že policisté z protikorupčního útvaru zjistili při vyšetřování případu Octavian „informace k velkému objemu finančních prostředků, kterým disponovala jedna z obviněných osob".

„Finanční prostředky ve výši zhruba 640 milionů korun byly umístěny na zahraničním bankovním účtu. Tuto informaci naši kriminalisté obratem poskytli dozorujícímu státnímu zástupci. Díky rychlé a vstřícné spolupráci protikorupční policie, Městského státního zastupitelství v Praze, agentury Eurojust a státu, ve kterém byly finanční prostředky uloženy, došlo v rámci několika hodin k zajištění této částky jako takzvané náhradní hodnoty," popsal mluvčí.

Rychlá spolupráce byla podle něj nezbytná, protože v ten samý den obdržela finanční instituce pokyn k přesunu větší části uložených prostředků na účet vedený v bance mimo EU.

„František Savov nemá se zadržením prostředků vůbec nic společného. Trváme na tom, že pana Savova ani žádné z jeho firem se tato záležitost netýká," řekl Hrubeš.

Cítí nevinu

V případu Octavian je obviněno celkem 11 lidí, a to z krácení daně a z praní špinavých peněz. Podle kriminalistů se podíleli na neoprávněném vylákání nadměrných odpočtů DPH ve výši zhruba 770 milionů korun. Část úkonů trestního řízení prováděli policisté v září 2013 v objektu, kde sídlila i část Savovova vydavatelství Mladá fronta. Tehdy uvedli, že se případ netýká činnosti vydavatelství a žurnalistické činnosti.

Savov už dříve uvedl, že se cítí nevinen. Policie se ho prý snaží zlikvidovat s cílem zmařit jeho obchodní aktivity. Do první poloviny loňského roku byl stíhán jako uprchlý. Zdržuje se v Británii. ČR žádá o jeho vydání, které zatím nepravomocně povolil londýnský soud.

Ústavní soud loni odmítl jako neopodstatněnou podnikatelovu stížnost proti policejnímu zajištění 648 milionů korun na jeho bankovním účtu. Podle informací ČTK policie soudy požádala o zajištění peněz na účtu až do výše údajně způsobené škody, ve skutečnosti ovšem tehdy zajistila jen malý podíl z této částky.

„V současné době je zajištěn majetek v prakticky stejné výši, jakou by měla činit způsobená škoda," doplnil dnes ke kauze Octavian mluvčí protikorupční policie.