Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová posléze upřesnila, že šlo o akci ještě většího rozsahu: odehrála na území tří států – a zatčeno, zadrženo či jinak omezeno na osobní svobodě bylo celkem 15 lidí ve věku od 21 do 61 let.

Většinou prý jde o Ukrajince se zkušeností z ozbrojených složek, nechyběli však ani občané České republiky a Spolkové republiky Německo. „Na čtyři tyto osoby byl vydán evropský zatýkací rozkaz a na další osobu, která před šesti lety uprchla z vězení na Ukrajině a pod skrytou identitou se skrývala na našem území, dokonce mezinárodní zatýkací rozkaz," konstatovala Zoulová.

Zdroj: Celní správa ČR
Zdroj: Policie ČR

Muži měli ve skupině svoji pozici 

„Závěrečná realizace vyvrcholila začátkem října společným zásahem celníků a policistů," konstatovala Kaňková. Podrobnosti akce se obě složky rozhodly zveřejnit až s dvouměsíčním odstupem. Vedle celníků měli skupinu v hledáčku detektivové z pražské Palmovky, kteří se specializují na loupeže, a příslušníci hospodářské kriminálky krajského ředitelství policie v Plzni.

Zdroj: Policie ČR
Zdroj: Policie ČR

Podezřelí, kteří v rámci skupiny měli jasně určenou hierarchii a rozdělené úkoly, dosud zadokumentovanou trestnou činností způsobili škodu přesahující deset milionů korun, shrnula Zoulová poznatky z akce, jíž kriminalisté dali krycí název Rio. Připomněla ovšem, že dosavadní zjištění naznačují, že nejde o částku konečnou – a také okruh zatýkaných a obviňovaných osob se nejspíš ještě rozšíří.

Proběhlo pět domovních prohlídek 

Obchody s cigaretami pátrači celní správy, kteří své akci dali krycí označení Wrip, mapovali od loňského června. Zjistili, že na území České republiky jsou dováženy nekolkované běloruské cigarety, které dál míří k obchodníkům u hranic s Německem.

„Při pěti domovních prohlídkách a deseti prohlídkách jiných prostor a pozemků bylo zajištěno 1157 kilogramů řezaného tabáku, 22 540 cigaret, cigaretové dutinky, linka a chemikálie na výrobu léku a steroidů, vybavení pěstírny marihuany, nelegálně držené zbraně a 300 gramů metamfetaminu," připomněla Kaňková, že podezřelé osoby rozhodně netroškařily.

Detektivové nalezli i písemnosti 

Policejní detektivové společně s celníky nalezli také části odcizeného luxusního auta značky Porsche za tři miliony korun – ovšem rozřezaného na kusy – kradené elektrické spotřebiče a rozmanité zločinecké nádobíčko či pomůcky: speciálně upravenou střelnou zbraň, páčidla, padělané pasy, razítka či písemnosti sloužící k legalizaci pobytů cizinců na našem území.

„A v neposlední řadě také zlaté šperky za více než milion korun, množství výpočetní techniky a mobilních telefonů," uvedla Kaňková. Zoulová připomněla ještě nález dalších milionů korun v hotovosti.

Někteří ze zatčených se nacházejí ve vydávací vazbě

Oběma větvemi případu se nadále zabývají kriminalisté. „Pražská část" kauzy se zvolna přesouvá do Německa – někteří ze zatčených tam již byli předáni k trestnímu stíhání (v případě uznání viny jim u sousedů hrozí až 15letý pobyt za mřížemi) a další se nacházejí ve vydávací vazbě. Spis „Wrip" hovořící o téměř 12milionovém úniku spotřební daně při zadokumentovaných obchodech s tabákem a nekolkovanými cigaretami převzali detektivové z Plzně.

Také u nás by se tedy mělo konat soudní líčení. „Je velmi pravděpodobné, že po vykonání trestu v Německu si další trest odpykají v České republice, kde jim hrozí dalších osm let za mřížemi," poznamenala Zoulová na adresu podezřelých.

Brutální útok na dvojici seniorůS rozsáhlou kauzou, o níž ve čtvrtek v Praze informovaly zástupkyně policie i celníků, má souvislost zpráva bavorské policie z uplynulé neděle. Jejím těžištěm je informace o tom, že podezřelí z loupežného přepadení obyvatel domu ve Weidenu (tam pachatelé v noci na 12. dubna velmi brutálně napadli dvojici seniorů ve věku 80 a 89 let), skončili po společném zásahu německých i českých orgánů ve vazbě – a upozornění, že státní hranice nepředstavuje hráz, za niž by se pachatelé porušující zákony mohli ukrýt. V Německu se prý zatýkalo v Horní Falci – tedy v regionu, kde Weiden leží. S použitím tamější zásahové jednotky byli zadrženi tři muži, za mříže ale putovali jen dva z nich. Podezření vůči třetímu se nepotvrdila. Posléze byl po splnění stanovených podmínek propuštěn i další z mužů. Nicméně vyhodnocení jednotlivých stop potvrzuje podezření, že čin spáchali zatčení.
„Výsledky vyšetřování po bankovním přepadení v Tännesbergu ze dne 4. listopadu 2015, zatčení v souvislosti s brutálním přepadením na weidenském sídlišti v Hammerwegu dne 17. listopadu 2015 a nejnovější úspěch jasně podtrhují dobrou spolupráci vyšetřovacích orgánů v Horní Falci a v České republice," uvádí tisková zpráva německé policie. Zatýkání označuje za „zásadní krok nejenom pro objasnění skutků, ale i pro vytváření pocitu bezpečí mezi obyvatelstvem" – zdůrazňuje ovšem, že ještě musí následovat další vyšetřování, aby bylo možné dosavadní výsledky procesně použít. „Aby tento cíl nebyl ohrožen, nemohou být v současnosti sděleny žádné detaily k průběhu činu a k jednotlivým krokům vyšetřování," uvedla německá policie.

Čtěte také: Padělky radost neudělají, varují celníci