Plánovaný zločin

S ohledem na zvlášť surový způsob provedení a na zištný motiv činu mohou být ve hře až výjimečné tresty (pouze v případě mladistvého je maximem deset let vězení – a s určitou shovívavostí může vzhledem k věku počítat i mladík, který osmnáctiny oslavil jen pár dní před vraždou). Lze však očekávat, že budou-li obžalovaní shledáni vinnými, mohou jednotlivé osoby odejít z jednací síně se značně rozdílnými tresty – podle míry své účasti na zločinu. Z šetření středočeských kriminalistů totiž vyplynulo, že jeden z podezřelých měl vystupovat jako organizátor, který vše naplánoval, další dva pachatelé byli přímými vykonavateli vraždy a zbylá dvojice se zapojila v roli pomocníků. Je ovšem otázkou, zda trestní senát po obsáhlém dokazování a posuzování podílu konkrétních osob dospěje k závěru, že tomu tak skutečně bylo.

Jednoznačné indicie

Ke zločinu, jehož pravděpodobným motivem byly peníze, došlo letos 13. února. Podle dostupných informací někteří z údajných spolupachatelů spoutali 70letému seniorovi ruce i nohy elektrikářskými páskami – a zavraždili ho. Během vyšetřování policisté hovořili o uškrcení, kriminalista Michal Mazánek po odhalení podezřelých naznačil, že způsob usmrcení byl trýznivý a oběť umírala po delší dobu. Deník také zjistil, že jednou z indicií naznačujících policejním detektivům, že přímo v panelákovém bytě seniora pohybujícího se pouze na vozíčku se odehrál násilný zločin, byly stopy po velké krvavé skvrně na koberci, kterou se někdo usilovně snažil vyčistit. Právě okolnosti smrti oběti a její přesná příčina byly podle informací Deníku jedním z obsáhle zkoumaných souvislostí i během procesu. Konkrétní podrobnosti však zpoza zavřených dveří nepronikly.

Podle dostupných informací z doby vyšetřování si vrazi po činu přivolali do bytu oběti na pomoc další komplice, s jejichž pomocí se snažili zahladit stopy; tělo odvezli autem do lesa na Liberecku. Tam je na okraji porostu u Rychnova nedaleko Jablonce nad Nisou zakryli větvemi a sněhem. Následně si kumpáni mezi sebe rozdělili zhruba čtvrtmilionovou částku, k níž jim mord otevřel přístup.

Syn oběti původně nahlásil policistům pohřešování svého otce – od samého počátku ale bylo jisté, že tohle nebude tuctový případ dědy, který se někde ztratil. V opuštěném bytě totiž zůstaly oba vozíčky, které měl senior k dispozici – a bez jejichž pomoci se pohybovat prostě nemohl. Po týdnu kriminalisté pozatýkali podezřelé, kteří již od února pobývají ve vazbě.

Ohlas kauzy Davida Ratha
Páteční jednání přineslo uzavření dokazování v podobě probírání znaleckých posudků a výslechu posledního svědka. Deník na místě zjistil, že na tohoto muže se v jednací síni marně čekalo celé dopoledne. On zase marně čekal o dvě patra výš před jednačkou, do které byl původně předvolán, až bude pozván dovnitř. Přesuny mezi jednacími síněmi v budově krajského soudu vyvolaly změny v termínové kamenáři „procesu roku" s exhejtmanem Davidem Rathem – a na změnu od rána upozorňovala nepřehlédnutelná vývěska na dveřích. Tu prý ale během dopoledne překryla jiná cedule. Vše se ale nakonec vyřešilo a svědek mohl být vyslechnut po polední pauze, kdy soudce Stanislav Černecký předpokládal, že už prohlásí dokazování za ukončené a vyzve státní zástupkyni, obhájce i obžalované k zahájení závěrečných řečí.