Výsledek potyčky? Jeden muž pobodaný a další dva lehčeji zranění. Vyšetřování ukázalo, že motivem napadení byla předchozí slovní rozepře mezi útočníky a ostrahou baru.

Policista Jan Daněk ve čtvrtek zdůraznil, že incident neměl jakoukoli souvislost s akcí, která se právě v baru konala. Šlo o křest kalendáře Sámera Issy, vydaný ve prospěch dětí v Sýrii. Zpěvák se také s agresory nedostal do kontaktu, a dokonce se nenacházel ani poblíž.

Kriminalisté nyní zjistili, že útok měli údajně na svědomí muži z Balkánu žijící v Praze. Po cizincích, vzájemně spjatých nejenom přátelskými vazbami, kteří pro policii nepředstavují neznámé osoby, se nyní slehla zem.

Jsou stíháni jako uprchlí - a Daněk připomněl, že bylo zažádáno o vydání evropského zatýkacího rozkazu. To nicméně nemusí znamenat, že dotyční zmizeli mimo naše území (nebo i mimo Prahu).

„Nebezpečný"

Proto se policie obrací na veřejnost s žádostí o pomoc. Jakékoli informace o pohybu či pobytu hledaných osob, u nichž je v pátrací databázi připsána poznámka „nebezpečný", jsou vítány na lince 158.

Z pokusu o vraždu policejní detektivové podezřívají 26letého muže Makedonie jménem Flamur Azemi. Právě on prý útočil s pomocí nože a teleskopického obušku a napadenému způsobil těžká zranění.

Vražda v roce 1999

Dalším hledaným je 52letý Fatmir Azemi s českou státní příslušností, jemuž kriminalisté kladou za vinu, že během incidentu vytáhl pistoli a ohrožoval okolí. Policejní detektivové připomínají, že nejde o muže, s nímž by bylo radno špásovat - v minulosti již byl odsouzen za vraždu.

Konkrétně jde o případ úmrtí muže, zastřeleného v roce 1999 při pražské demonstraci za mír v Kosovu. Nyní je dotyčný podezřelý z těžkého ublížení na zdraví - stejně jako další z kumpánů. Tím byl údajně 29letý Luidj Dedaj, označený jako Jugoslávec.

Za čtvrtého útočníka kriminalisté označili mladíčka ještě dětského věku, po kterém se nepátrá. Policie ho již zadržela a skončil ve vazbě.

Hledané osoby.

Příbuzný je hledán také pro vražduV souvislosti s tímto případem policisté připomínají také jméno Valon Azemi, ačkoli ten se napadení v Kaprově ulici neúčastnil. Také tento příbuzný aktuálně hledaného Flamura Azemi, dnes 32letý, ale do Prahy vnášel „balkánské metody" vyřizování účtů. Vyplývá to alespoň z verdiktu soudu.

Ten mu - v nepřítomnosti obžalovaného - vyměřil desetiletý trest za vraždu, spáchanou v únoru 2007 před jedním z klubů v Praze 7. Rovněž po tomto muži, který se může jevit možná i o pět roků mladší, policisté nadále pátrají. Je na něj vydán evropský a mezinárodní zatýkací rozkaz.