U Obvodního soudu pro Prahu 9 se dnes ve věci konalo první jednání, obě strany dostaly lhůtu 15 dní na dodání důkazů. Soudce případ odročil na neurčito. Transakce se uskutečnila před čtyřmi lety, tedy před tím, než se Hřib stal primátorem. Žalovanou je i jeho žena.

Podle advokáta žalujícího Norberta Naxery bylo v kupní smlouvě uvedeno, že primátor po dobu roku a půl umožní uskladnění věcí žalobce v domě a zároveň poskytne součinnost při jejich prodeji nafocením a umístěním na inzertní servery.

Andrej Babiš (vlevo) a Zdeněk Hřib.
Střet o vládní čtvrť a okruh: Babiš se ptá Hřiba, Hřib se ptá Babiše

"Pan Hřib toto neudělal, neposkytl vůbec žádnou součinnost a tři měsíce před koncem lhůty nechal vyměnit zámky, čímž mu (žalobci) znemožnil si ty věci odvézt třeba svépomocí," řekl advokát. Věci měly podle něj hodnotu půl milionu korun a vzhledem k tomu, že je dům neobývaný, cennější věci v důsledku Hřibovy nečinnosti rozkradli zloději.

Odstoupení od smlouvy nebo finanční kompenzace

Naxera dodal, že žalující požaduje buď odstoupení od původní smlouvy nebo finanční kompenzaci. Nabídky protistrany na mimosoudní vyrovnání však nepovažuje za přijatelné.

Setkání s primátorem Zdeňkem Hřibem
Kde jsou moji rádcové? Primátor Hřib jich má deset

Advokát primátora Pavel Poupě řekl, že si žalující mohl kdykoliv věci vyzvednout. "Žalobu považujeme v celém rozsahu za bezdůvodnou," uvedl s tím, že podmínky uvedené ve smlouvě byly splněny.

Dodal, že kupní smlouvu ve skutečnosti porušil žalobce, který nespolupracoval, nemovitost ani přes výzvy ve lhůtě nevyklidil a nepředal a s manželi Hřibovými nekomunikoval. Pokud jde o věci žalujícího, neměly podle něj žádnou hodnotu. Primátor je nicméně otevřen smírnému řešení a je ochoten kdykoliv poskytnout žalobci možnost si věci odvézt, dodal advokát.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) přijal tibetského lídra.
Primátor, který se vzepřel Číně. The Guardian píše o Hřibovi