Nejvýraznějšími položkami mezi skutky přičítanými obviněnému je devět krádeží aut, která prý dotyčný vždy krátce používal, aby je poté v garáži rozebral na náhradní díly.

Zdroj: Policie ČR

Ty pak mířily na vrakoviště – nebo rovnou ke koncovým zájemcům. „Takto rozprodat vozidlo trvalo muži jen několik dnů," konstatoval Daněk. Tlumočil slova kriminalistů, že se podezřelý zaměřoval především na koncernová vozidla – tak policisté označují produkci německé značky Volkswagen a dceřiných firem; včetně naší Škodovky.

Kradl i náhradní díly 

Rovněž kořist z vloupaček často měla s auty přímou souvislost. Pachatel sice nepohrdl sportovním vybavením nebo nářadím, mnohdy si ovšem odnášel rádia nebo dětské autosedačky. „Jeho zájem se soustředil i na náhradní díly a ze zaparkovaných vozidel kradl převážně světlomety," poznamenal Daněk.

Zdroj: Policie ČR
Zdroj: Policie ČR

Tomu, že konečné účtování před uzavřením případu nebylo jednoduché, nasvědčuje fakt, že podezřelý byl zadržen již v úterý 10. května. Kriminalisté si tehdy pro něj došli do jeho bydliště v Praze 10 – a k zákroku přizvali i zásahovku. Měli totiž podezření, že zatýkaný muž má přístup ke zbraním – a to se skutečně potvrdilo.

Zdroj: Policie ČR

Policisté našli zbraně 

Hned dvanáctkrát! Při domovních prohlídkách detektivové zajistili 12 střelných zbraní – a nešlo jen o pistole. Nechyběly ani brokovnice nebo malorážka s optikou a tlumičem. „Při domovní prohlídce policisté také našli několik gramů pervitinu, zajistili velké množství kradených věcí a rozebrané vozidlo," doplnil Daněk.

Zadržený muž s pestrou trestní minulostí s kriminalisty spolupracuje a ke krádežím se přiznává – ovšem jestliže jde o recidivistu, který v páchání trestní činnosti pokračoval i v době podmíněného propuštění z výkonu trestu, stěží to mohlo skončit jinak než jeho vzetím do vazby.

Mohou být stíháni i další 

V souvislosti s aktuálním případem je stíhán pro krádež, poškození cizí věci a přechovávání omamné a psychotropní látky. V případě odsouzení by mohl být ve hře až osmiletý trest.

Mezi trestnými činy, z nichž dotyčný vyslechl obvinění, prozatím není nedovolené ozbrojování. Tyhle souvislosti zůstávají v šetření – a policejní detektivové stále zkoumají, komu nalezené zbraně patřily. Nevylučují, že bude zahájeno trestní stíhání dalších osob.

Čtěte také: Zlodějům aut sloužila rušička signálu zamykání