Nečekaná honička se rozpoutala na křižovatce ulic Bruselská a Bělehradská na Vinohradech, kde policisté stavěli osobní auto. Dvaatřicetiletý muž za jeho volantem se zprvu snažil předstírat, že spolupracuje – pak ale přidal plyn a hodlal zmizet. Velmi dobře věděl, proč. I kriminalisté už tuší, že mohl mít na svědomí (anebo zatím jen v plánu) závažnou trestnou činnost.

Jen zázrakem při tom ublížil jen sobě a nikoli ještě někomu dalšímu. Nebylo k tomu daleko, naznačila v pondělí policistka Jana Rösslerová. „Během své zběsilé jízdy ohrozil mladý pár s dítětem v kočárku přecházející přechod pro chodce, nedal přednost několika vozidlům, nerespektoval signál Stůj! Na světelné křižovatce, vjel do protisměru, kde ohrozil několik dalších vozidel, dále najel na chodník – a navíc poškodil zaparkované vozidlo,“ vypočítala policistka prohřešky, které pronásledovatelé zaznamenali. Divoká honička skončila na křižovatce ulic Legerova a Vinohradská, kde se uprchlík zastavil o zábradlí.

Policisté se pak z pronásledovatelů rázem proměnili v samaritány – společně s kolemjdoucím zdravotníkem poskytovali zraněnému řidiči první pomoc až do příjezdu záchranářů.

Další šetření naznačilo, proč se muž snažil za jakoukoli cenu uniknout policejní kontrole. Nevlastní řidičák – a má vyslovený zákaz řízení od roku 2008 do roku 2016. Nezůstalo ale jen u podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí. Muž z nabouraného auta se nyní dostal do hledáčku kriminalistů. V jeho voze totiž policisté našli zbraň, úderné prostředky, černou pletenou kuklu a různé nářadí. „Jde o věci, s nimiž mohl spáchat trestnou činnost,“ vysvětlil jeden z vyšetřovatelů zájem policejních detektivů.

Ve hře jsou roky vězení

Jaký zločin by ujíždějící řidič mohl mít na svědomí? To vyšetřovatelé zatím nevědí. Už nyní je ale jisté, že až se zotaví z následků zranění, která si způsobil při havárii, musí počítat s tím, že půjde před soud. Jen za maření výkonu úředního rozhodnutí, čehož se dopustil tím, že za volant osedl navzdory zákazu, mu hrozí až tříleté vězení. Další stíhání může očekávat v souvislosti s nehodami, které ve snaze ujet policejní hlídce způsobil, a s přestupky, jichž se při tom dopustil.