Ve skutečnosti ale nejde o milion. Celková částka i s úroky z prodlení vychází u každého na dva miliony. Baudyšová věří, že s kolegou uspějí s dovoláním k Nejvyššímu soudu ČR v Brně a placení se vyhnou. A když ne? Může starobní důchodkyně s penzí ve výši 12 tisíc korun požadovanou částku uhradit? Baudyšová vrtí hlavou. „Co jiného by mi zbývalo než se zabít?" táže se žena, která se netají jednoznačným názorem: na spravedlnost chudý člověk nemá šanci.

Verdikt, který ji tak zaskočil, je dozvukem loupeže na postě v Dejvicích před více než 15 lety. Tři maskovaní ozbrojenci, kteří tehdy vnikli do pokladny v prvním patře otevřeným oknem a Molodčenka vážně zranili, si odnesli sumu vyčíslenou na 28,5 milionu. Potrestat pachatele se nepodařilo. Třem mladíkům, kteří skončili před soudem, nebyla vina prokázána.

Pošta domáhá náhrady po zaměstnancích

Pošta se na svých bývalých zaměstnancích domáhá náhrady za to, že pokladní údajně porušili bezpečnostní předpisy. Senát Reného Fischera sice uznal, že tehdy pošta neměla předpis zakazující otevírat okna a kouřit – nepochybuje ale o tom, že otevření okna lze hodnotit jako lehkomyslnost. Zvlášť prý v pátek 31. října, tedy na konci týdne i měsíce, kdy každému musí být jasné, že se na poště počítají peníze. A Baudyšová s Molodčenkem byli zaměstnanci, na poště byli přítomni, měli uzavřenou dohodu o hmotné odpovědnosti, porušili své povinnosti – a za škodu odpovídají. Měli otevřené okno, odemčený trezor – a alarm uložený v šuplíku, zatímco měl viset na krku. Stejného názoru byl už předtím Obvodní soud pro Prahu 6. Ten už ale v minulosti zredukoval původně poštou požadovanou částku 25 milionů na jeden milion u každého z pokladníků.

Obhájci to ale vidí jinak. Soudy prý udělaly chybu, za jakou by student kterékoli právnické fakulty musel přijít ke zkoušce znovu. Advokát Baudyšové Václav Veselý je přesvědčen, že nakonec u této „zkoušky" uspěje i česká justice – byť se tak nestane u soudů v Praze, ale až v Brně. Vedle textu dovolání k Nejvyššímu soudu ČR už také chystá žádost o odložení povinnosti platit.

Dobojováno ještě není                                                                                                                                                                      Budoucí taktiku zatím právníci tají – lze ale předpokládat, že Nejvyššímu soudu ČR nabídnou porovnání dvou letošních verdiktů Městského soudu v Praze: z ledna a z dubna. Zatímco v zimě prý v rámci rozhodování o odškodnění Karla Molodčenka za zranění utrpěná při loupeži padlo stanovisko, že pokladníci neporušili žádnou svoji povinnost, nyní jim jiný senát díl odpovědnosti za zločin přičítá. Advokáti obou žalovaných také nacházejí celou řadu výtek. Zpochybňují například výši škody, kdy zmiňují, že pošta hovoří o kontrole pokladny v noci po loupeži, a to za účasti přepadených pokladníků – přičemž Molodčenko ležel v té době v bezvědomí v nemocnici a Helena Baudyšová byla u výslechu na policii. A z údajného počítání hotovosti neexistuje žádný záznam. Ke skutečné inventuře mělo podle advokátů dojít až 3. listopadu, v pondělí po páteční loupeži – přičemž nikdo nezmapoval, co se přes víkend dělo s klíči od zakrvácené pokladní místnosti. Navíc Baudyšová trvá na tom, že jí kolegyně řekly, že zprvu byla nasčítána částka nižší – 27 milionů a něco – a pak se škoda o milion zvýšila. Velké polemiky advokáti vedou také kolem domácího řádu, který se podle nich vztahuje na budovu před rekonstrukcí (když hovoří o pokladně v přízemí, zatímco vyloupená místnost byla v prvním patře budovy procházející přestavbou), i o bezpečnostním řádu, údajně vypracovaného pro jiný objekt.