To je institut mající při prodeji nemovitosti zajistit jistoty oběma stranám: kupující peníze zaplatí, ale prodávajícímu jsou uvolněny až ve chvíli, kdy je vlastnictví řádně převedeno.

Problém byl v tom, že kvůli činnosti advokáta téměř sedm desítek lidí o peníze přišlo. Někdo o desetitisíce, jiný i o miliony. A mělo to vážné důsledky, naznačil novinářům František Mandelíček, otec jednoho z oklamaných klientů, který přišel jednání sledovat. „V roce 2012 syn přišel o peníze za prodej garsonky. Potřeboval je, aby si mohl řešit další bydlení – to už si ale koupit nemohl," pokrčil rameny a poznamenal, že většina peněz zmizela a dohledat se je nepodařilo. To potvrdila i státní zástupkyně Markéta Pánková.

Vypovídat odmítl

Vlasák, jemuž v případě odsouzení hrozí pět až deset let pobytu ve vězení, u soudu odmítl vypovídat. Z přečtených ´dřívějších výpovědí na policii vyplynulo, že nejprve obvinění odmítal – pak ale vinu zčásti přiznal (chtěl prý například uschované peníze rozmnožit při hazardu v kasinu) a zčásti ukazoval na údajná pochybení svých kolegů. Hovořil také o zneužití účtů a nepořádcích v účetnictví.

Obžalovaný byl kvůli kauze vyloučen z advokátní komory, což znamená konec výkonu advokátní praxe. Pobyl dokonce i ve vazbě.