Pachatelům se jejich plány zvrtly ve chvíli, kdy si v noci na čtvrtek pohynu osob, které v jeho rajonu neměly co pohledávat, všiml pracovník ostrahy výzkumného ústavu v Ruzyni. A navíc našel přestižené zámky vrat. Přivolal tedy policii – a do Drnovské ulice vyrazili příslušníci pohotovostní motorizované jednotky i psovodka se svým svěřencem Elfem. Pracovník ostrahy totiž hlásil, že před ním podezřelí utekli do pole.

Elf ani nemusel čenichat dlouho. Záhy zachytil stopu a policisty dovedl k asi sto metrů vzdálenému křoví, pod nímž bylo vidět krčící se postavu. Na výzvy policistů, aby opustil svůj úkryt, ale muž nereagoval. Proto to bylo opět na Elfovi. „Ten, byť jménem malý, avšak ve skutečnosti robustní a statný, na povel skočil do křoví – a muže doslova vytáhl za mikinu ven," poznamenal Hulan.

Typický pohled na kořist z vloupačky

Druhého z podezřelých se ale tak snadno najít nedařilo. Vypadalo to, že se snad po něm slehla zem, a tak kriminalisté začali propátrávat širší okolí. Všimli si přitom muže, který tlačil jízdní kolo. To časně ráno nebývá zrovna běžnou scénou, a tak se detektivové v civilu nenápadně pustli za ním.

Zanedlouho se ukázalo, že „dobrý nos" nemusí mít pouze čtyřnohý policista. Sledovaný záhy dorazil ke dvoukoláku, na kterém měl naloženou rozbrusku, koloběžku a další předměty. Typický pohled na kořist z vloupačky! A také ano: všechno následně poznali obyvatelé areálu, kteří po kontrole svých sklepů právě tyhle věci postrádali…

„Jak tento 41letý muž, tak jeho 33letý souputník skončili na policejní služebně pro podezření z krádeže. Za tento trestný čin jim hrozí odnětí svobody až na tři roky," připomněl Hulan. Doplnil, že oba už dobře vědí, jak to za mřížemi chodí. „V součtu byli totiž oba zadržení za majetkovou trestnou činnost stíháni už v několika desítkách případů," podotkl policista. S tím, že tenhle fakt může být výrazně přitěžující okolností.