Právě policisté z těchto dvou městských částí zadrželi v jednom listopadovém dni sedm kapsářů přímo při činu. Někteří z nich přitom okrádali turisty, kteří si prohlíželi památky. „Jiní zadržení nenechali poškozené dojet ani do centra metropole a o osobní věci je chtěli připravit například hned na eskalátorech metra Veleslavín při cestě z letiště," uvedl mluvčí policie Tomáš Hulan.

Kapsář. Ilustrační foto.
Kapsář ukradl v pražské restauraci z bundy čtvrt milionu korun

Trest dva až tři roky 

Ve všech případech kapsáři cílili na věci, které měli jejich oběti v příručních zavazadlech nebo po kapsách. Zajímali je hlavně peněženky, mobilní telefony, z batohů si chtěli přivlastnit i notebooky. Zadrženým kapsářům hrozí až dva roky vězení, některým až tři roky, protože kradli opakovaně. „V souvislosti s tímto druhem trestné činnosti je na místě upozornit všechny, tedy jak obyvatele Prahy, tak návštěvníky metropole, že se blíží období, které kapesní zloději vnímají jako období hojnosti, tedy adventní svátky," doplnil Hulan.

Kapsáři využívají předvánočního shonu, protože lidé mají u sebe větší hotovost. „Doporučujeme, aby si každý z nás uschoval své peněženky a další cennosti na místa, ke kterým nebudou mít kapsáři přístup. Nejlépe je si portmonky uložit do vnitřních kapes svrchníků, pokud je máme v příručním zavazadle, například kabelce, je dobré ji mít neustále pod dohledem. Určitě je také na místě mít kabelku vždy řádně uzavřenou,“ řekl Hulan.

Ilustrační foto.
Uniforem přibude, kapsářů však také