Zároveň se rozjelo velké pátrání po tom, kdo za šílenou výhrůžkou stojí. Výhrůžka na sociálních sítích se podle informací policejního mluvčího Jana Daňka objevila v neděli. Podrobnější informace o anonymu či bezpečnostních opatřeních policie nebude komentovat. Pátrání je podle oficiálního twitterového účtu policie v kompetenci středočeského krajského ředitelství, protože tam případ vyšel najevo.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) o situaci hovořil s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). „Takovéto věci nejsou legrace, stojí to velké peníze policii i školy, které musejí přijímat další bezpečnostní opatření. Člověk, který něco takového udělá, jakkoli se bude obhajovat tím, že to bylo v žertu, tak bude čelit příslušným následkům,“ řekl Hamáček novinářům s tím, že náklady policie vyčíslí pro případné trestné řízení. Pohybují se nicméně v desítkách až stovkách tisíc korun.

K podobnému případu došlo již 10. června. „Z taktických důvodů nebudeme blíže specifikovat konkrétní opatření, avšak spočívají mimo jiné v posílení výkonu služby v okolí hrozbou dotčených škol a jejich informovanosti,“ uvedli tehdy policisté na twitterovém účtu.

O den později se kriminalistům pachatele podařilo dopadnout. Byl jím teprve šestnáctiletý mladík, který tvrdil, že šlo jen o žert. Přesto mu nyní hrozí až půlroční trest odnětí svobody. Kromě trestněprávní roviny je v tomto případě ale i reálná možnost vymáhat po podezřelém škody způsobené dotčeným subjektům, podle policie může jít o škody v řádu desítek milionů korun.

Za dostatečné zabezpečení škol je odpovědný v první řadě jejich zřizovatel a situace se na jednotlivých školách může lišit, uvedlo dnes ministerstvo školství. Úřad již dříve vypsal na podporu zabezpečení škol a školských zařízení dva dotační programy za celkem 26 milionů korun. Peníze ministerstvo rozdělilo 364 školám. Bezpečnost na školách je jedním z kritérií, které kontroluje Česká školní inspekce.

Zbraň.
Školám na internetu vyhrožuje střelec, varovala policie. Šlo o žert