Ano, odhalili jich téměř sedm desítek. Však se na tom také měla podílet rovná desítka podezřelých, kteří byli všichni obviněni z krádeže. Nízká není ani způsobená škoda – ta v celkovém součtu převýšila sto tisíc korun.

Výsledky akce s krycím názvem Zuzana představil v pondělí Jan Daněk z ředitelství pražské policie. „Pro jednoho ze zlodějů si museli kriminalisté dojet do Příbrami, kde se před nimi schovával," poznamenal.

Největším úlovkem se stal 23letý muž, v jehož případě kriminalisté zjistili, že zboží z různých obchodů a nákupních center si bez placení odnesl nejméně pětadvacetkrát.

„V jeho kapsách končily převážně potraviny, tabákové výrobky a alkohol," připomněl Daněk s dodatkem, že celkově dotyčný způsobil škodu vyčíslenou 13 tisíc korun. „Za uvedené jednání mu hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta," poznamenal policista.

Na krádeže se specializují

Malou rybou nebyl ani další z dopadených mužů, 36letý, kterého kriminalisté viní z osmi zlodějských návštěv v obchodech se škodou blížící se k 11 tisícům korun. Dalších osm osob se pak „podělilo" o zbývajících 34 zjištěných případů s celkovou škodou vyčíslenou celkem na 76 tisíc korun.

V řadě případů se jedná o notorické zloděje, naznačil vedoucí 6. oddělení obecné kriminality IV. obvodu pražské policie Petr Kolár. „Specializují se hlavně na krádeže drogistického zboží, potravin, alkoholu a cigaret. Krádeže většinou páchají obden – a způsobují tím velké škody na majetku," přiblížil Kolár zjištění svého týmu detektivů.

Součástí opatření zahrnutých do „akce Zuzana" bylo také mapování osob páchajících krádeže na železnici. „Zejména se jedná o krádeže drážních transformátorů, zabezpečovacích kabelů a kabelů k vlakovým návěstidlům," připomněl Daněk.

Kriminalistům pomáhal i vrtulník s termovizí, s jehož přispěním se podařilo zadokumentovat několik míst, kde se vyskytují právě osoby pohybující se v prostředí, kde jsou podobné krádeže považovány za způsob obstarávání prostředků k obživě.