"Uznávám, že jsem spáchal tyto skutky, ale motivy těchto skutků byly docela jiné, což je pro mě velice důležité," řekl soudu jedenačtyřicetiletý Treťjakov prostřednictvím videokonference z věznice. Verzi, že se dvakrát spletl v osobě oběti, odmítl. "Takové věci se může domnívat jen ten, kdo nemá dostatečné povědomí o mně, o úrovni mého vzdělání, o mé občanské zachovalosti, o mém dosavadním způsobu života," prohlásil plynulou češtinou. "Jde mi o to, aby pravda vyšla na povrch a abych byl potrestán za to, co jsem skutečně spáchal," doplnil.

"Skutečnosti, které uvedl pan odsouzený ve svém návrhu, nejsou takové, které by mohly odůvodnit jiné rozhodnutí o vině, o náhradě škody nebo o trestu," zdůvodnila zamítnutí návrhu předsedkyně soudního senátu Pavla Hájková.

U SOUDU. Timur Treťjakov byl odsouzený za vraždu a pokus o ní.
Dvojnásobného vraha táhne srdce domů, na Ukrajinu. Nepochodil

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze značky Bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil.

Cizinec se v oběti spletl i o dva týdny dříve, když se zakázku na likvidaci arménského podnikatele pokusil splnit krátce po poledni na Václavském náměstí. Napadenému muži, kterého devětkrát bodl nožem, zachránila život včasná operace.

Z hlavního líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve kterém čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), Městský soud v Praze, 6. ledna 2023.
Babiš: Nikdy bych před soudem nestál, kdybych nevstoupil do politiky

V roce 2009 začal soud, ke kterému chodil Treťjakov s dlouhými vlasy, vousy a čelenkou. Soudu hned při prvním jednání na úvod oznámil, že nepotřebuje advokáta, protože není zločinec. „Jsem otrok, dělám to, co mi přikáže můj majitel, vše zapříčinil ďábel,“ vykřikoval. Poté odmítl vypovídat a na lavici obžalovaných se začal kývat a hlasitě si cosi prozpěvovat. To nestrpěla předsedkyně soudního senátu Marie Marková a nechala ho vyvést ozbrojenou eskortou.

Svědci u soudu ze strachu před mafií vystupovali pod krycími jmény. U soudních jednání se tak četla svědectví například Petry Janů, Anety Langerové nebo Heleny Vondráčkové.

Ilustrační foto
Policie obvinila sexuálního predátora, na začátku byl případ z devadesátých let

Vraždu si podle české justice objednal arménský "vor v zakoně", tedy vysoká kriminální autorita zločineckých skupin ze zemí bývalého Sovětského svazu. Policie byla přesvědčena, že jím byl Andranik Soghojan, v podsvětí známý jako Zap.

Soghojan byl v roce 2013 byl v nepřítomnosti odsouzen na 22 let za objednávku vraždy. Chycen byl v roce 2014 v Arménii. Tam byl nakonec propuštěn, Arménie totiž odmítla převzít rozsudek a vykonat ho. Soghojan se stal mezinárodně hledaným zločincem na útěku.

Případu se nedávno věnoval i populární seriál České televize Případy 1. oddělení. Díl s názvem Loterie odvysílala televize na konci listopadu loňského roku.