"Policisté dnes odpoledne zadrželi muže (1977) pro podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy, kterého se měl dopustit na sociálních sítích koncem listopadu. Nyní s ním budou probíhat standardní úkony v rámci trestního řízení," uvedli policisté v sobotu 21. ledna. Jméno zadrženého neuvedli. Rybanský doplnil, že muž byl po zadržení propuštěn.

Vrabel v listopadu zveřejnil video, ve kterém uvedl, že česká vláda chce ze stíhaček zaútočit na Ruskou federaci jadernými zbraněmi.

Ladislav Vrábel - Demonstrace za odvolání vlády premiéra Petra Fialy (ODS), 12. října 2022, Praha.
Policie po sobotní demonstraci zadržela Vrabela. Kvůli šíření poplašné zprávy

Zkrácené přípravné řízení spočívá v tom, že je prověřovanému člověku sděleno podezření, není ale obviněn. Do 14 dnů od sdělení podezření musí policisté věc předložit státnímu zástupci. Ten pak soudu může předat návrh na potrestání. S podezřelým může být sjednána dohoda o vině a trestu, nebo může policie případ odložit. Řízení před soudem má také zjednodušenou formu.

Vrabel organizoval protivládní protesty loni v září a říjnu, kterých se v metropoli zúčastnily desetitisíce lidí. V sobotu 21. ledna jich podle policie dorazilo několik set, Vrabel hovořil o tisícové účasti.

Protivládní demonstrace v Praze 21. ledna 2023.
Stovky lidí v Praze žádaly demisi vlády. Organizátora demonstrace polili barvou

Krajský soud v Českých Budějovicích začátkem ledna zrušil Vrabelovo oddlužení a prohlásil na jeho majetek konkurz s tím, že Vrabel ve svém insolvenčním řízení nedělá maximum pro to, aby uspokojil věřitele. Vrabel řekl, že soud považuje za politický proces.