Neznámého pachatele město podezřívá z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle Vorlíčkové mohla být městu způsobena škoda až 128,34 milionu korun. Projekt stál 390 milionů korun, Praha jej před časem zastavila.

Hlavním dodavatelem projektu byla společnost ICZ, s kterou město uzavřelo v lednu 2007 kontrakt. Smlouvu ale město v prosinci 2008 vypovědělo, zdůvodňovalo to porušením smlouvy ze strany poskytovatele. Podle Vorlíčkové síť mimo jiné nesplňovala sjednanou přenosovou rychlost a umožňovala neregistrovaný přístup uživatelů k jiným účelům, než bylo dojednáno.

Čtěte také: Pohotovost v Praze se rozšíří do vojenské nemocnice

V březnu 2010 se ale tehdejší ředitel odboru informatiky dohodl s ICZ na narovnání a uzavřel nový dodatek smlouvy, na jehož základě pak magistrát firmě zpětně vyplatil 50,5 milionu korun. Dalších asi 77,8 milionu korun následně magistrát firmě vyplácel až do jara letošního roku, kdy byl projekt definitivně zastaven. Navíc bylo podle Vorlíčkové vyplaceno asi o 1,36 milionu korun více, než dodatek vůbec umožňoval.

Podle Vorlíčkové tím, že město už dříve odstoupilo od smlouvy, vykazuje tento dodatek znaky smlouvy nové, ale bez vyhlášení výběrového řízení. Tím mohl být způsoben také trestný čin sjednání výhody při zadání veřejné soutěže.

„Projekt měl být zastaven už před lety, když Evropská komise řekla, že se jedná o nepovolenou podporu," řekla dnes novinářům Vorlíčková.

Praha chtěla bezdrátovou síť na veřejných prostranstvích a v parcích vybudovat za prostředky z EU. Na projekt si ale u Evropské komise stěžovali komerční provozovatelé, a Praha tak stovky milionů zaplatila ze svého. Další desítky milionů platila ročně za provoz. Síť navíc nabízela připojení s omezenou rychlostí a jen na některé úřední weby.

Jedná se tak o další projekt odboru informatiky pražského magistrátu, který bude prověřovat policie. Vyšetřovatelé už se zabývají předraženým projektem opencard a podle Vorlíčkové si vyžádali podklady také k systému Proxio, který propojuje agendu magistrátu s místními radnicemi, městskou policií a záchrannou službou.