Oba pravomocně odsouzení muži vinu vytrvale odmítají; tvrdí, že na místě činu vůbec nebyli. „Všechno je mystifikace od A do Z," prohlásil Doležal. Usvědčuje je však výpověď dalšího muže z jejich sousedství, který podle vlastního přiznání dělal lupičům převlečeným na policisty řidiče. Muž, který soudce přesvědčil, že se o plánovaném zločinu dověděl až během akce (načež pokračoval v řízení jen ze strachu o vlastní život i svou rodinu) vyvázl s tříletou podmínkou.

Střelba nebyla v plánu 

Přepadení posádky zajišťující přepravu peněz se nepodařilo; zásluhu na tom si přičítá právě řidič, který se podle vlastních slov snažil zmařit lupičskou akci tím, že schválně jel příliš pomalu.

Původní plán údajně se střelbou nepočítal, nakonec na ni ale došlo; naštěstí se nikomu nic nestalo, byť jedna ze střel pronikla až do auta. Podle závěrů kriminalistů, s nimiž se soudy ztotožnily, vypálil Doležal. Měl se tak dopustit vražedného jednání: byl srozuměn s tím, že může způsobit smrt pracovníků bezpečnostní agentury.

Doživotní trest 

Pro tohoto 65letého recidivistu, kterého přesto, že má vážné problémy s chůzí, střeží zásahová jednotka vězeňské služby, lze uložený trest považovat za trest prakticky doživotní; navíc ho ještě zřejmě čeká soud za přípravu vraždy. Údajně se měl z vazební věznice snažit zorganizovat likvidaci muže, který proti němu vypovídal v aktuální kauze, a jeho rodiny.

Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička Doležala označil za nenapravitelného recidivistu, který se napravit ani nehodlá. Jeho život představuje vytrvalé putování pro kriminálech, střídané nejrůznějšími zločiny.

Loupež ve Zličíně i Voticích 

Vedle četných krádeží a vloupaček seděl třeba i za vydírání; nejsmutnějším momentem jeho zločinecké kariéry je podíl na přepadení spořitelny na Berounsku, při němž byla smrtelně zraněna zaměstnankyně. Recidivista, tehdy ještě s vlastním příjmením Čech, za to dostal 14 let.

V rámci aktuální kauzy byl vynesen trest nejen za loupež na Zličíně, ale i další skutky – mimo jiné za loupež v herně ve Voticích na Benešovsku, jíž se Doležal s Čechem dopustili dva týdny před Zličínem; odnesli si tehdy peníze i zboží. Soudy také řešily krádeže traktorů ze zemědělských areálů.

Čtěte také: Policie hledá dvě svědkyně v případu střelby na Zličíně