Šestadvacátého prosince kolem čtvrté hodiny ranní se skupina pachatelů vloupala do obchodu s luxusním oblečením ve Vězeňské ulici. Záběry bezpečnostní kamery ukazují, že pachatelé brali vše, co se namanulo – a do slova a do písmene tak, jak jim luxusní zboží přišlo pod ruku.

„Bez rozdílu pěchovali do pytlů kabelky, módní obuv, ale také kožichy," poznamenal v úterý Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie. „A jelikož se jedná o opravdu luxusní sortiment, nikoho nepřekvapí, že celkově způsobená škoda byla poškozenými vyčíslena na téměř šest milionů korun," doplnil.

Poprvé Hulan o případu informoval 27. prosince. „Ráno kradli, odpoledne měli pouta na rukou," konstatoval tehdy o dvojici zadržených, jimž zmiňovaná želízka zacvakla na zápěstích už nedlouho po krádeži při policejním zásahu v oblasti Těšnova v Praze 1; konkrétně hodinu po poledni v Lannově ulici.

Luxusní značka neskončí v bazaru

Posteskl si však, že obvinění muži, u nichž nejsou pochybnosti o tom, že se na krádeži prokazatelně podíleli, s kriminalisty nespolupracují ani v nejmenším – a to platí stále. Detektivové jsou přesvědčeni, že zadržení kryjí své komplice, v jejichž rukou zůstala kořist; nepochybují totiž, že do obří krádeže (kdy se po odcizených věcech zatím nenašla ani stopa) muselo být zapojeno více lidí.

Právě v souvislosti s tím, že odcizené luxusní zboží zhotovené vesměs z pravých kůží a kožešin zmizelo neznámo kde, se kriminalisté opětovně obracejí na veřejnost s žádostí i pomoc. „Jedná se o výrobky renomované italské značky Lusha, které se například v bazarech s obnošeným oblečením běžně nevyskytují. To by při pátrání po těchto věcech mohlo být určitým vodítkem," konstatoval Hulan.

Policisté tudíž prosí každého, kdo by zaznamenal výskyt výrobků zmiňované značky na neobvyklém místě, všiml by si, že někdo takové zboží nabízí (případně se den ze dne stal jeho vlastníkem ve větším množství), aby se o své poznatky podělil prostřednictvím linky tísňového volání 158.

Pomůže veřejnost?

Stejně jako na sklonku loňského roku, kdy kriminalisté zveřejnili fotografie zadržených podezřelých a žádali všímavé občany o byť i sebedrobnější informace k těmto osobám, platí, že i nadále budou detektivové vděčni za jakýkoli postřeh.

Zvláště by je zajímalo, kde se tito muži zdržovali před krádeží i po ní – a také v jaké společnosti. Dosavadní poznatky nasvědčují tomu, že se pohybovali především v úzkém centru metropole. „Za jakoukoliv pomoc, která povede k objasnění případu a dopadení případných spolupachatelů, předem děkujeme," vzkázal v úterý Hulan národu.