Takové jsou následky řádění zloděje v pražském Karlíně, po kterém policisté pátrají již od letních měsíců. Pachatel, který se v domě v ulici Na Střelnici vloupal do jednoho bytu, toho odnesl skutečně požehnaně; přitom ještě stačil páčením poškodit další sedmery vstupní dveře. A podařilo se mu zmizet, jako kdyby měl k dispozici legendární boty. Sedmimílové.

Zloděj, který udeřil v domě v ulici Na Střednici, se nerozpakoval krást za bílého dne. Během dopoledne po vypáčení dveří vnikl do bytu ve druhém patře, odkud si odnesl peněženku s doklady a platebními kartami, zmiňovaných sedm tisícovek – a k tomu ještě tablet, notebook, mobilní telefon a klíče od kanceláří.

Tahle kořist mu však zjevně nestačila. Na chodbě pak poškodil dveře ještě sedmi dalších bytů – ani v jednom případě už ale nedokázal proniknout dovnitř. „Nakonec se mu podařilo odcizit ze sklepních kójí ještě kolečkové brusle s chrániči a nářadí," poznamenala Jana Rösslerová z ředitelství pražské policie.

Pokud pachatele kriminalisté dopadnou a čin mu bude prokázán před soudem, hrozí mu podle jejích slov až tři roky pobytu ve vězení. Zloděj by se zpovídal nejen z krádeže, ale také z porušování domovní svobody, poškození cizí věci a neoprávněného opatření platebního prostředku.

Podezřelý muž a možná spolupachatelka

Kriminalisté předpokládají, že zločin může mít na svědomí neznámý muž, kterého v domě zachytily bezpečnostní kamery. Ty totiž zaznamenaly, jak dotyčný během večera a noci obchází dům a obhlíží vstupní dveře jednotlivých bytů. Vysvětlení pro tohle počínání se zdá být nasnadě: vybíral si místa k pozdějšímu vykradení. Policisté proto hledají hubeného muže světlé pleti ve věku kolem 30 let, který měl na sobě modré tričko a šedé kalhoty s černým páskem.

Detektivové míní, že leccos k případu by mohla vysvětlit také neznámá dívka, jejíž pohyb v domě rovněž zachytily kamery. Asi 20letá tmavovlasá žena oblečená do růžového trička a krátkých kalhot, která nesla na zádech růžový batoh, by podle Rösslerové mohla být spolupachatelkou. Nasvědčoval by tomu mimo jiné záběr, na němž dotyčná přímo před objektivem kamery obhlíží dětský kočárek odstavený pod schodištěm.

Policie nyní zveřejnila kamerové záznamy a žádá veřejnost o spolupráci při pátrání. „Jakékoliv informace k hledanému muži a k ženě přijmou operátoři bezplatné tísňové linky 158 nebo kterákoli služebna Policie ČR," připomněla policistka.