Pátrají po nich již od konce listopadu, kdy k bitce došlo. Nyní zveřejnili záběry ze záznamů bezpečnostních kamer a žádají veřejnost o pomoc.

Noční mela byla pro jednu stranu zcela nečekaná, zatímco pro druhou plánovaná a zřejmě i pečlivě připravovaná, zjistili detektivové. Ukázalo se totiž, že na čtveřici příznivců fotbalové Slavie vracející se z návštěvy zápasu svého klubu v Ostravě, kteří kolem páté ráno přijeli na pražské hlavní nádraží a dále měli namířeno domů do postelí, si počíhali rváči z řad rivalů. Jako fandové konkurenční Sparty alespoň násilníci vystupovali.

Kamerové záznamy ukazují, že o pohybu budoucích obětí měli agresoři detailní přehled už dlouho před činem. Dva jejich tipaři si skupinku slávistů vyhlédli hned na nádraží – a nenápadně ji sledovali až do Dejvic, kde měli slávisté zaparkované auto na Flemingově náměstí. Tipaři přitom informace o pohybu slávistů předávali pomocí mobilů svým kumpánům, přiblížil Hulan, co podle zjištění detektivů předcházelo krvavému incidentu.

Jako blesk z čistého nebe

Ten pak přišel jako blesk z čistého nebe právě na Flemingově náměstí. Tam se náhle objevily dvě škodovky, zelená felicie a červená octavie, a z nich se vyhrnuli násilníci, kteří se okamžitě vrhli na nic netušící slávisty. Ti náhle čelili více než dvojnásobné přesile – čímž je vlastně dán průběh incidentu. Deseti násilníkům se čtyřčlenná skupinka ubránit nemohla.

„Slávisté nejen utrpěli mnohačetné zhmožděniny a oděrky, ale jednomu z nich dokonce násilníci zapálili u hlavy světlici. Tou mu způsobili sežehnutí vlasů na temeni hlavy a popáleninu kůže," přiblížil Hulan následky. S dodatkem, že vzhledem k teplotě hořící světlice měl napadený vlastně ještě obrovské štěstí.

Trofej v podobě praporu

Fandové fotbalu ale nebyli pouze zmláceni. Útočníci ještě předtím, než opět nasedli do aut a odjeli neznámo kam, jim také sebrali osobní věci a odnesli si i trofej v podobě slávistického praporu. Vzhledem k této skutečnosti kriminalisté šetří událost jako zvlášť závažný zločin loupeže, za který v případě prokázání viny může být u soudu ve hře až desetiletý trest.

Kriminalisté doufají, že s objasňováním případu pomohou svědci, kteří poznají muže zachycené bezpečnostními kamerami. Právě jejich výpovědi by podle detektivů mohly šetření výrazně posunout. Jakékoli informace k hledaným mladíkům jsou vítány na lince 158.

Prošetřovaný útok nebyl bohužel ojedinělý, připomínají detektivové specializující se na fotbalové násilí a další negativní jevy provázející fanouškovskou agresivitu. Naopak: podobných útoků neustále přibývá – a lze také vysledovat, že agresoři jsou při nich čím dál brutálnější.

Policie hledá rváče útočící v přesileAž deset let vězení může být ve hře u soudu také za rvačku takzvaných příznivců fotbalu, která se odehrála v centru metropole loni v září. Naznačují to alespoň informace policisty Tomáše Hulana z ředitelství pražské policie. „Koncem loňského září si to „na férovku rozdali" fandové Sparty s příznivci Bohemky. Teď je kriminalisté hledají pro loupež," konstatoval Hulan.

Šrámy utrpěné 27. září se účastníkům dávno zahojily, ale kriminalisté stále zjišťují okolnosti napadení. Stalo se to po desáté večer, kdy se fandové Bohemians vraceli z Ostravy, kam svůj tým jeli podpořit při utkání s tamějším Baníkem. Cestou od vlakového nádraží pokojně rozebírali výkon svého mužstva, aniž tušili, že na ně mají počíháno rváči hájící barvy konkurenčního pražského klubu. Ano, počíháno – moc férová tedy ona „férovka" nebyla. Navíc se přesila agresorů, jichž bylo kolem patnácti, sesypala na pouhopouhou čtveřici obětí!

Útočníci udeřili v Jeruzalémské ulici. „Zničehonic bohemáky obstoupili a bez varování napadli příznivci Sparty, do té doby schovaní v záloze," konstatoval Hulan. „Bohemáci během krátké chvíle utržili bezpočet ran pěstí a kopanců, kdy bylo pouze dílem náhody, že z potyčky vyšli pouze s oděrkami a zhmožděninami," konstatoval Hulan.

Z pohledu rváčů jistě nešlo o nic víc než o běžnou nakládačku. Kriminalisté ale na věc pohlížejí jinak: šlo o trestný čin loupeže. Napadeným totiž útočníci násilím sebrali klubovou šálu, ale odnesli si i další svršky, stejně jako batoh a klíče. Pak se vytratili jak pára nad hrncem. I v tomto případě by mohly pomoci kamerové záběry a spolupráce všímavých občanů. Pokud někdo poznává kteréhokoli z útočníků, jsou jeho postřehy vítány na lince 158.

Více se dočtete ZDE.