Zjištění to bylo šokující. Nešlo o náhodu. A ani o ojedinělý útok! Není pochyb o tom, že vzplanout mělo hned několik policejních vozů. Vyplývá to z dosavadních poznatků policejních detektivů, která shrnula Jana Rösslerová z ředitelství pražské policie. „Kriminalisté zajistili například menší skleněnou láhev pod vozidlem Škoda Octavia (v barvách policie) a plastovou láhev o objemu jeden litr, která byla umístěná pod vozidlem Škoda Felicia (v civilním provedení). Třetí láhev (ta už nebyla ohořelá jako dvě předešlé) nalezli policisté na schodech budovy naproti místnímu oddělení," vypočítala policistka s tím, že všechny láhve obsahovaly kapalinu silně páchnoucí po benzinu. Co přesně pachatel použil, nicméně prozradí až chemické expertizy.

Ohledávání místa činu, kde vedle kriminalistických techniků zasahovali i pyrotechnik a psovod se speciálně vycvičeným psem, si vyžádalo úplnou uzavírku v okolí napadeného místního oddělení policie. Znovu byla ulice zprůjezdněna až v půl páté ráno.

Okolnosti žhářského útoku jsou předmětem dalšího šetření. Policisté zejména zkoumají kamerové záznamy, na nichž mapují noční pohyb osob a vozidel v okolí místa činu, a intenzivně hledají svědky. Při vyšetřování útoku, jaký v poslední době nemá v metropoli obdoby, musejí také zvažovat další možné varianty – například by se mohlo jednat o varování někoho ze zločineckého podsvětí, komu policisté šlápli na kuří oko (pokud by totiž někdo chtěl způsobit skutečně velký požár, zřejmě by žháři v jeho úmyslu nic nezabránilo) – či by třeba mohlo jít o odplatu některého z vězňů propuštěných po amnestii.

Pokud se pachatele podaří dopadnout a usvědčit ho před soudem, může skončit nadlouho ve vězení. „Policisté v souvislosti s tímto případem zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení," připomněla Rösslerová. „Pachateli hrozí odnětí svobody až na osm let," konstatovala.