Podle expertů Kriminalistického ústavu Praha, kteří se specializují na drogovou problematiku, jde přitom o speciálně vyšlechtěné rostliny nejen s vysokým obsahem účinné látky THC, ale také s obrovskou výtěžností; kilogram sušiny lze získat z pouhých 10 – 12 „kytek". Ze zajištěných rostlin by tak členové gangu mohli nasušit až 600 velmi kvalitní drogy určené prodeji! Oni sami by od dealerů dostali kolem 43 milionů.

Udeřilo šest zásahovek

Akce, do níž bylo nakonec zapojeno na 300 policistů, přitom začala vcelku nenápadně. Prozradil to zástupce vedoucího odboru obecné kriminalisty středočeské kriminálky Aleš Pavlík. Podle jeho slov se policejní detektivové začali zajímat o skupinu Vietnamců podezřelých z výroby pervitinu. To se nepotvrdilo – vyšetřovatelé ale začali narážet na informace o marihuaně.

Akce Basic, který se rozjížděla od loňského května, vyvrcholila po osmi měsících koordinovanou akcí, do níž se zapojily nejen zásahové jednotky středočeské policie a z Prahy, ale rovněž zásahovky dalších čtyř krajů. A s prohlídkami a poté transportem zajištěných věcí do utajovaných a přísně střežených policejních skladů pomáhali i příslušníci dalších policejních složek; zapojila se dokonce i vojenská policie a stranou nezůstali ani celníci. K transportu toho bylo skutečně hodně – nejen zajištěné rostliny, které se mají likvidovat až po ukončení soudního procesu, ale i četné další komponenty a technologie určené k velkopěstování rostlin pod střechou. A dokonce i pytle se zeminou. K převozu museli policisté použít několik kamionů.

Devatenáct zadržených

Pěstírny, které se podařilo zlikvidovat, se nacházely v Josefove Dole na Mladoboleslavsku, dále v obci Radonice na Chomutovsku, dále v Horažďovicích na Klatovsku a v Českém Těšíně na Karvinsku.

Zadrženo bylo 19 osob; nejvíc na jediném místě jich bylo v nevelkém rodinném domku v Praze. Jde o 17 Asiatů a dva Čechy, které cizinci podle vyšetřovatelů zapojovali hlavně do prací na rozjíždění provozu pěstíren. Obvinění z nelegální výroby a jiného nakládání s omamnými látkami vyslechlo 13 osob; 11 z nich skončilo ve vazbě.

Skříň jako banka

Policisté zajistili mimo jiné dva kilogramy konopné sušiny již připravené k cestě za odběrateli, tři auta a značnou sumu v hotovosti: nejen 1,3 milionu korun, ale také 54 tisíc eur. Evropskou měnu měl doma jeden z cizinců, který pro skupinu fungoval jako bankéř. Dodatečně se našlo ještě 48 tisíc dolarů, ukrytých originálním způsobem – bankovky byly nalepené na zadní stěně skříně.

Kriminalista Pavlík ve středu připomněl, že se podařilo zadržet nejen nájemné dělníky, žijící v téměř otrockých podmínkách a starající se o pěstírny v roli zahradníků, kteří ani nevycházejí ven, ale v policejní síti uvízly i vyšší články – osoby, které pěstírny vlastnily. „I ony pracovaly, ačkoli šlo o vyšší management," připomněl Pavlík. „Hlavně na zakládání pěstíren," konstatoval. To, že dříve uzavřená vietnamská komunita se při páchání trestné činnosti rozšiřuje i o Čechy, není podle jeho slov zcela ojedinělé. V poslední době prý lze takovýto trend vypozorovat, i když podobných případů zatím není mnoho.

Pěstitelé kradli proud za milion měsíčně

Jedním z pozoruhodných momentů zásahu proti skupině pěstitelů konopí bylo odhalení pěstírny v Josefově Dole. A nejen tím, že se uvnitř indoorové pěstírny, vybudované v jedné z hal v podnikatelském komplexu fungujícím na místě bývalé textilky, nacházelo na pět tisíc rostlin, z nichž dva tisíce už byly ve stadiu těsně před sklizní. Protože se na střeše nacházely solární panely, vyšetřovatelé předpokládali, že zločinci nově vyřešili i zásobování elektřinou. Dosud totiž bylo obvyklé, že potřebný proud pro pěstební technologie provozovatelé konopných zahradnictví kradli prostřednictvím nelegálního připojení k rozvodné síti. Nakonec se ale ukázalo, že i zde se jedná o černý odběr. A zločinci rozhodně netroškařili! Podle vyjádření energetiků měsíc co měsíc nelegálně odebírali elektřinu za milion korun.

Překvapení čekalo na kriminalisty také při prohlídce pronajatého skladu v pražské Uhříněvsi. Tam se nacházelo na 400 desetilitrových barelů s hnojivy a dalšími koncentráty potřebnými pro pěstební činnost. Podle slov jednoho z detektivů, který zná pozadí případu, se ceny těchto chemikálií pohybují na úrovni 1500 – 2500 korun za jedno balení; našel se ale i přípravek za čtyři tisíce. „Jenom v hnojivech tak zde byl milion korun," připomněl zkušený vyšetřovatel.