Úlovkem se stalo celkem 273 dresů nebo šál s neoprávněně použitými klubovými logy. „Zájemci si mohli koupit například dres AC Sparta Praha, SK Slavia Praha, nebo FC Baník Ostrava; ze zahraničních celků byly zastoupeny například Inter Milán, Real Madrid či FC Barcelona," připomněl Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie, že k mání zdaleka nebyly jen suvenýry pražských a tuzemských týmů.

Policisté se podle Hulanových slov zaměřili zejména na obchody v turisticky zajímavých místech – například v Karlově nebo Havelské ulici. Narazili přitom na prodejce různých typů. Někteří z prodavačů vystavovali nabízené falzifikáty přímo na ulici, aniž zřejmě měli tušení, že je jejich zboží nelegálním sortimentem, naopak jiní si podle všeho velmi dobře uvědomovali, že dělají něco, co se se zákony nesrovnává. Ti pak měli napodobeniny klubových suvenýrů pečlivě ukryté.

Až dvouletý trest

To byl podle Hulana i případ jedné prodavačky, která tohle zboží nabízela výhradně zahraničním turistům. Policejním detektivům, kteří se na její činnost zaměřili, proto nezbylo než spustit anglicky. A hle: jakmile v roli cizozemců projevili zájem o klubové dresy a šály, prodavačka jim nabídla napodobeniny originálních suvenýrů. Ty si nakonec policisté odnesli bez placení – jako zajištěný důkazní materiál. To, zda prodávající žena věděla, že se jedná o padělky, je ale zatím předmětem šetření. Kriminalisté ovšem zaznamenali, že je záměrně dovedla k regálům umístěným až v zadní části obchodu, které na první pohled nebyly vůbec vidět…

Podezření na spáchaný trestný čin je ve všech případech jasné – jde o porušení práv k ochranné známce a jiným označením, za což může v případě uznání viny padnout až dvouletý trest. To je ale ještě věc daleké budoucnosti. Prošetřování případu se teprve rozbíhá. Vyšetřovatelé se chystají oslovit jednotlivé fotbalové kluby, jejichž loga prodejci suvenýrů zneužili, aby se společně s jejich zástupci dobrali vyčíslení výše způsobené škody.