Stručně řečeno: jde o vybavování pracovišť přístroji AED – automatizovanými externími defibrilátory – schopnými samočinně zahájit oživování ještě před příjezdem záchranářů.

Právě od středočeské záchranné služby převzali AED policisté z Jílového. Její zástupci jim ještě názorně předvedou, jak s přístrojem, který je ostatně zkonstruován pro použití laiky bez hlubší zdravotnické průpravy, zacházet.

„V průběhu měsíce června jílovští policisté s kolegy z jiných policejních útvarů územního odboru Praha-venkov: Jih absolvují odborné proškolení, jak správně AED obsluhovat, a jak účinně poskytnout laickou první pomoc," připomněl Chalupa s tím, že defibrilátor se pak stane trvalou součástí výbavy služebního vozidla.

Automatizovaných externích defibrilátorů jsou v kraji desítky; najdou se třeba u hasičů, u strážníků, ale i na některých sportovištích. Záchranáři si zmapovali, kde se nacházejí, a chtějí s jejich držiteli spolupracovat – a nabízet třeba právě pomoc s proškolením obsluhy.

Policejní auto rychlejší sanitky

A v případě policistů spolupráci oceňují: jednak se běžně stává, že na místě události, která je spojena s bojem o lidský život, se hlídka policie objeví jako první ze složek integrovaného záchranného systému, jednak mají policisté neustále hlídky v terénu – a může se stát, že i v případě, že nejde o nehodu, ale o „obyčejné" zdravotní problémy, to policejní vůz bude mít k pacientovi podstatně blíž než sanitka (a tudíž by mohl dorazit mnohem rychleji); pak lze požádat o výpomoc, aby se s oživováním začalo co nejdříve.

Každá minuta, a vlastně i každá vteřina, se může nejenom stát předělem, mezi životem a smrtí, ale hlavně může být rozhodující pro kvalitu budoucího života: při oběhové zástavě totiž hrozí trvalé následky související s poškozením mozku v důsledku nedostatku kyslíku. Rychlé obnovení krevního oběhu – a přístroje AED fungující samočinně i bez přítomnosti zdravotníků jsou právě k tomu určeny – je tedy zásadní nejen pro to, zda bude mít šanci přežít, ale také pro to, zda pak bude chodit, mluvit nebo vnímat.

„Policisté jsou často první, kdo dorazí na místo události; ještě před příjezdem záchranářů. V těchto naléhavých případech, kdy jde o vteřiny, může tento přístroj v policejním voze doslova zachránit život." Zdeněk Chalupa, Policie ČR Praha-venkov: Jih