Právě v Praze a na střední Moravě kriminalisté rozkrývající pozadí luxusní prostituce odhalili sedmičku osob - čtyři muže a tři ženy ve věku od 23 do 54 let - podezřelých z kuplířství; pět z nich má údajně na triku také praní špinavých peněz. Výnosy z trestné činnosti prý totiž zastírali prostřednictvím firmy se zcela odlišným předmětem podnikání: pronájmem a správou nemovitostí.

Pohádkové částky

Placený sex pro náročné zahraniční klienty zajišťovali podle slov Pavla Hantáka z ÚOOZ rozmanití lidé. Mezi obviněnými, vesměs stíhanými na svobodě, jsou provozovatelé olomouckého nočního podniku, ale také spolumajitelé dvou eskortních agentur - a rovněž umělecký fotograf, který vyhledával vhodné adeptky pro práci takových prostitutek, za jejichž služby se zákazníci nebudou rozpakovat zaplatit značné sumy. Ty se lišily v závislosti nejenom na požadovaných službách, ale i na počtu dnů mise konkrétní ženy.

Pro ilustraci Hanták uvedl denní taxu 1800 eur - přičemž zaplacení letenek a veškerých nákladů spojených s pobytem se rozumělo jako samozřejmost. Ženy také oslovovaly náborové inzeráty na internetu, slibující profesionálním společnicím velmi zajímavé výdělky a poznání velkého světa. Velkého světa po celém světě.

Pohádkové výdělky a také život jako v pohádce, spojený s užíváním přepychu a cestováním po světě, podle zmapovaných případů z posledních tří let zajišťovala skupina minimálně 44 ženám ve věku od 20 do 35 let. Pohádkové příjmy měla ale zajištěna i agentura. Taxa byla dána jasně - předem a zřejmě k oboustranné spokojenosti: odevzdávat ženy musely třetinu získaných peněz.

Jedině pro cizince

Nabídku agentura prezentovala na internetu, kde spolupracující ženy měly své profily provázené fotografiemi ve vyzývavých pózách. Aby se doma na nic nepřišlo, tyhle stránky byly přístupné jen ze zahraničí; z České republiky ani ze Slovenska se na ně uživatelé nedostali (s výjimkou již zavedených klientů, majících vlastní uživatelská práva).

Úder údajnému kuplířskému gangu, z větší části fungujícímu jako organizovaná skupina, zasadili elitní policisté již před více než měsícem. Hanták v pondělí uvedl, že k zákroku spojeným se 13 domovními prohlídkami došlo v polovině února. Policisté tehdy zajistili písemnosti, počítače, mobilní telefony, peníze v hotovosti i na bankovních kontech - a také legálně drženou pistoli se střelivem. „Jako náhradní hodnota byl zajištěn i jeden byt v Praze v odhadní hodnotě asi čtyři miliony korun," poznamenal Hanták.

Pokud obvinění stanou před soudem a vina by jim byla prokázána, může být ve hře až osm let vězení. K případnému soudnímu jednání je ale je ještě daleko. Souvislosti kauzy s krycím názvem Star, kterou dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 10, nadále zůstávají v šetření elitních kriminalistů.