Bylo sobotní pozdní odpoledne osmého listopadu, když víkendovou pohodu protlo v ulici Vyšehradská v Praze 2 hlasité, zoufalé volání o pomoc. To zaregistroval opodál stojící policista, který byl mimo službu a užíval zaslouženého volna.

Avšak to, že byl mimo službu, je pro následně popsanou situaci dá se říci nepodstatný fakt. Každý policista má totiž zákonem stanovenou povinnost provést služební zákrok kdykoliv, je-li ohroženo zdraví, život nebo majetek. A tato situace právě ve zmiňované sobotní odpoledne nastala.

Pět proti jednomu

„Žadatelem“ o pomoc byl ležící muž, který byl obklopen pěticí útočníků ve věku od jednatřiceti do čtyřiceti let věku. Dva muži ho drželi, třetí kopal napadeného do oblasti obličeje a hrudníku, a ostatní přihlíželi. Policista okamžitě spěchal k místu incidentu, aby zabránil dalšímu ataku.

Když se přiblížil, spatřil tvář napadeného, která byla zalita krví. Proto na nic nečekal a vyzval agresory, aby svého jednání zanechali a přitom předložil služební průkaz policisty. „Na to se dva ze skupiny dali okamžitě na útěk, ale ostatní v ataku pokračovali. Proto přistoupil policista k nejagresivnějšímu z trojice a s opětovnou výzvou, aby svého protiprávního jednání zanechal, se mu snažil zabránit v dalších úderech a kopancích.

Agresor se však otočil a snažil se udeřit zakročujícího policistu. První ranou sice minul, ale druhá již muže zákona zasáhla do tváře pod oko. V tomto ataku se snažili agresora podpořit i jeho dva souputníci,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Pomohl až varovný výstřel do vzduchu

Proto policista od hloučku lidí ustoupil, a použil další výzvy, aby násilníci ustoupili od svého jednání, nebo použije donucovací prostředky. Ti však výzvy nedbali a vyrazili proti němu. Ten proto použil svou soukromou, legálně drženou zbraň pro varovný výstřel. Až ten odradil skupinu mužů od jejich počínání. Ti se otočili a směřovali do nedalekého baru. Tou dobou se však již na místo sjížděly policejní hlídky, které zakročující policista stihl přivolat.

Všichni účastníci, tedy jak napadený, tak trojice útočníků, následně skončili na policejní služebně a poté v cele pro podezření z trestných činů výtržnictví, poškozování cizí věci a útok na veřejného činitele. „Zde je nutno zmínit, že i napadením policisty, který je mimo službu a řádně se jako policista představí, se pachatelé dopouštějí trestného činu útok na veřejného činitele.

Policista musel být po incidentu ošetřen v nemocnici, přičemž jeho zranění si vyžádají pracovní neschopnost,“ doplnil Hulan. Dá se říci, že policista svým zákrokem odvrátil mnohem větší následky zranění nebo možná přímo zachránil napadenému život.