V rámci širší akce od středy kvůli protiprávnímu jednání předvedla na služebny 30 lidí a zajistila skoro 90 litrů alkoholu nejasného původu, který teď půjde na rozbor. Na policejním webu to dnes oznámila mluvčí Jana Rösslerová.

Bezpečnostní opatření Rezident zahrnovalo deset dílčích akcí. Policisté při něm odhalili čtyři řidiče pod vlivem drog, devět podnapilých motoristů a další dva se zákazem řízení. Magistrálu a Jižní spojku uzavřeli v noci na dnešek na čtyři hodiny na několika místech.

Přistihli také jednoho člověka se zákazem pobytu v Praze. Při dopravních kontrolách policie uložila 307 pokut za více než 154.000 korun a 99 přestupků předala k dalšímu projednání.

„Mimo jiné policisté zajistili 141 lahví alkoholu nejasného původu o objemu více než 87 litrů, který poputuje na expertizy," uvedla Rösslerová. Policie při bezpečnostní akci také našla odcizené jízdní kolo a auto.

Rozsáhlé kontroly

Policejní akce se od středečního rána do dnešní jedné hodiny po půlnoci účastnilo více než 340 policistů převážně ze čtvrtého obvodu, cizinecká policie, tři desítky dopravních policistů, těžkooděnci, psovodi, asi dvacítka celníků a čtyři desítky strážníků.

Kontrolovali distribuci alkoholu, objekty s bezdomovci, squaty a ubytovny, sběrny druhotných surovin, bazary a zastavárny. V pátek se policisté zaměřili na nelegální migraci. Celkem zkontrolovali víc než 3000 lidí, z toho skoro čtvrtinu cizinců, a také přes 2200 aut.

Menší kontrolní akci pražští policisté uspořádali před dvěma měsíci. Uzavřeli při ní Jižní spojku u Barrandovského mostu v obou směrech a zkontrolovali více než tisíc lidí a tisíc aut. Přistihli tehdy pět řidičů pod vlivem drog, čtyři byli podnapilí a tři měli zakázáno řídit. Motoristům policisté uložili 397 pokut za celkem 222.000 korun a řidičům kamionů čtyři kauce dohromady za 115.000 Kč.