„Kriminalisté z prvního oddělení Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy v minulých dnech vyšetřování případu definitivně ukončili a podali Městskému státnímu zastupitelstvu v Praze návrh na vypracování obžaloby dvou osob pro spáchání zvlášť závažného zločinu vražda,“ informovala v úterý policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Cizinci, kteří loni v dubnu při rozlučce se svobodou popíjeli na zahrádce restaurace před obchodním domem Quadrio na Národní třídě, zmlátili obsluhu poté, co byli upozorněni na zakáz konzumace vlastního alkoholu. Policisté útočníky dopadla až na základě podnětů veřejnosti na letišti, když mířili domů do Nizozemska.

Napadení číšníka v centru.
Jeho stav se nelepší. Naopak. Brutálně zbitý číšník podstoupil další operaci

Dva muži byli propuštěni, tři vyvázli s podmínkou a vyhoštěním ze země. Osmadvacetiletý Armin a o tři roky starší Arash stále čekají ve vazbě na soud. Kriminalisté na základě znaleckých posudků posléze překvalifikovali trestný čin z ublížení na zdraví na pokus o vraždu. Agresivním turistům tak hrozí až 18 let odnětí svobody.

Jejich oběť - číšník Miroslav - si nese trvalé následky. Na začátku prosince podstoupil další operaci a podle jeho zmocněnce Jiřího Brycha se jeho stav nelepší. „Byl jsem napůl mrtvý, útočníkům přeju co nejvyšší trest,“ prohlásil, když poprvé po útoku předstoupil před novináře. Později mu jeden z nich v omluvném dopisu údajně nabídl finanční odškodnění.

Soud s pěti zadrženými nizozemskými výtržníky, kteří napadli číšníka v centru Prahy.
Vyšší trest kvůli lékařskému posudku. Nizozemci se pokusili číšníka zabít