Obviněnými převaděči jsou podle mluvčího turečtí občané. Běženci se do tuzemska dostali v úterý večer. Cesta části skupiny podle detektivů začala v Turecku a druhé části v Rumunsku, odkud jeli v kamionu přes Maďarsko a Slovensko. V Česku na ně poblíž Jablunkova čekala dodávka, která je měla dovést do Německa. Jejich cesta skončila na okraji Prahy ve středu brzy ráno.

Zdroj: Youtube
Podezřelé z krádeže čokolády policie dopadla
Zloděje asi honila mlsná a ukradli sedmdesát čokolád. Teď je dopadla policie

Spolupráce s kolegy ze zahraničí 

Podle Ibeheje se v nákladovém prostoru dodávky tísnilo 18 dospělých a čtyři děti. "Jedna z žen byla ve vysokém stupni těhotenství a policisty jí byla okamžitě přivolána rychlá záchranná služba," doplnil Ibehej. Běžence si převzala cizinecká policie. S některými bylo zahájeno správní řízení o vyhoštění. S dalšími pak řízení, jehož cílem vrátit je do státu, kde před zadržením v Česku požádali o azyl. Všichni skončili v detenčních zařízeních.
S českými policisty na případu pracovali jejich kolegové ze Slovenska a Německa, kteří gang sledovali zhruba dva měsíce. Z jejich šetření vyplynulo, že v minulosti organizovali nejméně šest podobných převozů. Za jednu převezenou osobu podle detektivů brali částku od 2000 do 8000 eur (51.000 až 203.000 korun). V Česku případ dozoruje Okresní státní zastupitelství v Teplicích.

Ministerstvo vnitra. Ilustrační foto.
Vnitro se brání proti verdiktu o nezákonnosti zásahu policie

Poslední případ 

Poslední podobný případ nelegálního převozu běženců policie zveřejnila v únoru. Policisté tehdy na dálnici D5 u Ostrova na Tachovsku a za Plzní zadrželi na cestě do Německa dva kamiony, které převážely 35 cizinců. Řidiči vozidel skončili ve vazbě.
Česko podle cizinecké policie dlouhodobě není hlavní tranzitní ani cílovou zemí pro migranty. Loni jich policie zadržela 172. V roce 2016 bylo zadrženo 511 uprchlíků, kteří přes ČR mířili do jiné země, a v roce 2015 v době vrcholící migrační krize 2294.