Kauza se podle jeho slov týká sedmi osob, z nichž všechny vyslechly obvinění ze zločinu podvodu spáchaného ve formě organizované skupiny. Pět z nich se dále zpovídá z podplácení ve vztahu k úřední osobě, jeden člověk pak z přijetí úplatku a zároveň ze zneužití pravomoci úřední osoby.

To by mělo souviset s vynášením informací z pražského magistrátu. „A jejich předávání osobám, jimž neměly být určeny," konstatoval Lelek.

Již krátce po policejní akci žalobce řekl Deníku, že věc se týká údajného předražování jízdného pro zahraniční turisty. Policie zásah nekomentuje; právo na poskytování informací si vyhradilo státní zastupitelství.

Všech sedm obviněných je stíháno na svobodě, důvody k podání návrhu na uvalení vazby nebyly shledány u žádného z nich. Po provedení úkonů trestního řízení tedy byli všichni propuštěni.

Varování před plánovanými kontrolami?

Čeho se úplatky za informace od pracovníka magistrátu měly týkat, žalobce Lelek nechce uvést. Šlo snad o varování před plánovanými kontrolami? To státní zástupce nebude prozatím potvrzovat ani vyvracet. „Samozřejmě musím respektovat presumpci neviny – mohu ale říci, že to je věc, kterou bude možno prezentovat až v případném řízení před soudem," konstatoval.

Poznatky o tom, že z magistrátu byly za úplatky vynášeny důvěrné informace, nevzbudily ve vedení Prahy ani úřadu aktuální rozruch. Plyne to alespoň ze slov mluvčího Víta Hofmana.

Rozhodně to není tak, že by bylo zapotřebí přijímat okamžitá personální opatření. „Podle našich informací nebyl zadržen současný pracovník magistrátu," řekl Hofman Deníku – s důrazem na slovo „současný".

O nějakou dávnou minulost ale zjevně nejde. Nasvědčuje tomu ohlas, který na svém twitterovém účtu později zveřejnila primátorka Prahy Adriana Krnáčová. Podle jejího sdělení špion pracoval mna magistrátu ještě nedávno – propuštěn byl před dvěma týdny.

Mluvčí se k případu více vyjadřovat nechtěl s tím, že právo informovat o veškerých krocích si vyhradili žalobci.  A s nimi je v kontaktu i vedení magistrátu. „Nyní čekáme na popud obvodního státního zastupitelství, se kterým tu věc budeme dále řešit," uvedl Hofman.