Po pondělním zadržení 55letého Jána Bakalára, který byl za přispění Útvaru rychlého nasazení, jehož příslušníky naváděla za vzduchu posádka policejního vrtulníku, dopaden při rázném zákroku v Praze 9, zjevně vyšetřování případu dále pokračuje.

Kriminalisté se nyní snaží zmapovat jeho pohyb na pražském Žižkově, na Jižním Městě a také ve Zdibech na Praze-východ. Nakolik tato činnost souvisí s pátráním po dalších dvou údajných spolupachatelích přemyslovického přepadení, policejní detektivové neuvedli. Jisté ale je, že mají zájem o dění ve zcela konkrétních lokalitách, k nimž zadržený muž měl mít nějaký vztah.

A postřehy veřejnosti by mohly být pro kriminalisty cenným vodítkem. Policisté proto v pátek zveřejnili kreslené portréty ukazující, jak se mužova podoba změnila.

Identikit muže, který je podezřelý z podílu na loupeži 33 milionů

„Pokud někdo viděl muže ze zveřejněné podobizny v uvedených lokalitách, ať kontaktuje policisty prostřednictvím linky tísňového volání 158," připomněla policistka Suchánková.

Kriminalisté dokonce znají i přibližné adresy: ve Zdibech jde o Severní ulici, pravdě podobně v okolí domu číslo 75 nebo 85; přímo v hlavním městě pak jednak o dva bloky domů ohraničené ulicemi Koněvova, Domažlická, Roháčova, Hájkova a Kališnická, jednak o blok panelových domů v ulici Brechtova 14 - 16.

Kvůli policii pozměnil svou podobu

Recidivista původem ze Slovenska Bakalár, jehož trestná činnost majetkového i násilného charakteru byla na našem území dosud spjata s Moravou, se v Praze skrýval pod cizí identitou; pozměnil svoji podobu a obstaral si kvalitní padělky bulharských dokladů.

Podle kriminalistů unikal před trestem za střelbu na pancéřovaný vůz bezpečnostní agentury, po němž loni na konců února trojice pachatelů pálila ze samopalu i z brokovnic. V případě odsouzení mu za pokus o dvojnásobnou vraždu se zištným motivem hrozí až výjimečný trest.

Pátrá se i po penězích

V souvislosti s touto loupeží se policisté obraceli na veřejnost sežádostí o spolupráci při pátrání po pachatelích i v minulosti, uváděli však výhradně údaje k osobě Bakalára. Totožnost údajných kompliců nepřiblížili.

Na tiskové konferenci v Olomouci, kde informovali o Bakalárově zadržení v Praze, ale detektivové policejního prezidia ve středu naznačovali, že i jim jsou na stopě. V pátrání také zůstává většina ukradených peněz.

Již na začátku dubna má Bakalár stanout před Krajským soudem v Brně.Proces byl naplánován ještě před jeho dopadením; původně se počítalo, že bude souzen v nepřítomnosti jako uprchlý. Se soudy má dotyčný bohaté zkušenosti již z minulosti. Zpovídal se dokonce pokusu o vraždu policisty - v roce 1990 dostal 11 let za to, že na něj zaútočil zbraní při vloupání do prodejny na Šumpersku.

Čtěte také: V Praze se skrýval muž podezřelý z brutální loupeže