Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadrželi deset přívrženců krajní pravice, u dalších provedli domovní prohlídky v bytech v Praze a dalších městech po celé České republice. Policie se zaměřila především na lidi spojované s neonacistickým Národním odporem.

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták Deníku akci potvrdil: „Jednalo se o akci, která byla připravována po dobu několika měsíců. Proti deseti osobám je vedeno přípravné řízení pro podezření z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv osob. Se souhlasem dozorujícího státního zástupce z okresu Brno–venkov by další informace mohly být k dispozici koncem tohoto týdne.“

Do policejní budovy v ulici Na Perštýně průběžně předváděli zamaskovaní policisté v kuklách zadržené osoby. Všech deset bylo ve středu obviněno.

Hlavně aby si mě tu nenechali

„Dnes ráno mi asi ve tři čtvtě na šest zazvonil telefon. Volal nějaký policista, že provádí domovní prohlídku a majitel bytu si mne vybral za advokátku. Tak to šlo několikrát dokola. Pak mi přišla SMS, že mám někoho kontaktovat. Jiný policista mi sdělil, že se mám dostavit k podání vysvětlení. Vůbec mi nechtěl říct, o co jde. Snad o nějaké webové stránky,“ řekla Deníku Klára Slámová, advokátka, kterou si členové krajní pravice často vybírají.

„Hlavně, aby si mě tu nenechali,“ podotkla pak těsně před tím, než vešla do policejní budovy k podání vysvětlení.

Proč nezasáhli okamžitě?

Krátce po sedmnácté hodině vyšla spolu s kolegou advokátem Koljou Kubíčkem ven a přiblížila, co po ní policisté vlastně chtěli. „Ptali se mě na mou účast na několika koncertech. Tam jsem samozřejmě byla, ale vždy jako zmocněnec pořadatele. Pokud by na těchto koncertech došlo k něčemu protiprávnímu, bylo by záhadou, proč by to policie, která byla vždy na místě, neřešila okamžitě,“ podivovala se Slámová.

„Domnívám se, že celá akce je odezvou na volební úspěch Dělnické strany. Nechápu, proč policisté zatýkají za organizaci koncertů, které se odehrály před rokem,“ řekl Deníku Kubíček. „Celá tato akce mi připadá jako by ji organizoval policejně-fašistický stát,“ dodal.

K celé akci se na svém webu vyjádřili i sami extremisté: „Domovní prohlídky se nesly v tradičním duchu, když byly dotyčným osobám vyráženy dveře a pak zakuklenými ideopolicisty v přítomnosti manželek a malých plačících dětí zcela nesmyslně ničen jejich osobní majetek, vytloukána okna a podobně. Celá akce je dalším účelovým útokem na opozici, stojící proti současnému systému, útokem, který diriguje otevřeně sionistická vláda Žida Jana Fischera. Jsme přesvědčeni, že tyto útoky opozici nijak neoslabí, ale naopak posílí a vnitřně semknou."

Demonstrovat přišla padesátka

Na 18. hodinu svolali extremisté demonstraci do Bartolomějské ulice. Před policejní služebnou se jich sešlo asi 50. Zhruba ve tři čtvrtě na sedm si asi patnáct demonstrantů v čele s Filipem Vávrou, významným členem neonacistického Národního odporu (naposledy se připoměl pozváním bývalého šéfa Ku-Klux-Klanu Davida Dukea), postavilo přímo před vchod do policejní budovy a požadovalo informace o zadržených. Vše proběhlo v klidu, s hloučkem vedl diskusi antikonflitní tým.