Tak v úterý shrnula Barbora Kudláčková z Národní protidrogové centrály (NPC) rozsáhlý úder proti mezinárodní skupině zabývající se ve velkém pěstováním marihuany a dovozem kokainu a jeho distribucí na území České republiky. 

Zdroj: Policie ČR

Šestnáct lidí ve vazbě

V rámci akce s krycím názvem Budec bylo rovněž zadrženo 16 osob převážně srbské, ale také makedonské a české národnosti, které vyslechly obvinění z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými látkami a z účasti na organizované zločinecké skupině. „Všechny jsou stíhány vazebně,“ uvedl v úterý ředitel NPC Jakub Frydrych. Připomněl, že někteří z podezřelých se prokazovali falešnými doklady – a v případě jedné ze zadržených osob byl na její pravou totožnost vydán mezinárodní zatýkací rozkaz.

Velký transport drog pomohla odhalit příliš těžká tiskárna
Velký transport drog pomohla odhalit příliš těžká tiskárna


Z Frydrychových informací plyne, že skupina měla nejen vybudovat síť pěstíren netechnického konopí, v nichž byly použity nejmodernější (a také dosti nákladné) technologie z legálně provozovaných obchodů s pěstitelskými potřebami, ale hierarchicky uspořádaný gang se také zaměřoval na zakládání obchodních společností. Právě jejich jménem byly v hlavním městě a v jeho okolí pořizovány nemovitosti, v nichž pak vznikaly pěstírny. 
Uplatnění pěstebních stanů a speciálních hnojiv umožnilo rychle produkovat konopí s vysokým obsahem kanabinoidních látek. Podle propočtů detektivů z protidrogové centrály by se ze zajištěných rostlin dala nasušit marihuana, za niž by při prodeji ve spotřebitelských dávkách byl černý trh ochoten zaplatit přes dva miliony eur.

Kauza ještě nekončí

„Vlivem provozování této trestné činnosti došlo ke značné kontaminaci všech nemovitostí a nežádoucím stavebním zásahům, včetně zásahů do eklektických rozvodů,“ připomněl Frydrych, že domy zůstaly výrazně poznamenány i poté, co kriminalisté pěstírny vyklidili. Čtyři nemovitosti policisté v rámci akce zajistili, mezi zajištěnými věcmi figuruje také jedno auto. Účtování ale není konečné. Případ není uzavřen, vyšetřování pokračuje – a kriminalisté nevylučují ani další zatýkání. 

Záchrana života.
KRIMI MIX: Seniora ležícího před poliklinikou se podařilo oživit

Z pohledu detektivů je aktuálně řešená kauza potvrzením zkušeností z dalších evropských zemí, že některá etnika z regionu bývalé Jugoslávie se významně zapojují do určitých odvětví drogové kriminality – a to se schopností vybudovat dobře organizované a ve velkém rozsahu působící skupiny.

Jednotky a složky zapojené do operace Budec:
- Národní protidrogová centrála
- Krajské ředitelství policie Středočeského kraje
- Odbor cizinecké policie Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy
- Útvar rychlého nasazení
- Zásahové jednotky policie z Prahy, Středočeského, Ústeckého a Královéhradeckého kraje
- Speciální pořádkové jednotky policejního ředitelství v Ústí nad Labem
- Kriminalistický ústav Praha
- Vojenská policie
- Celní správa ČR 

Tester na drogy
Nesvítící světlo prozradilo šoféra podezřelého z konzumace drog