Mezi fotbalové příznivce patřili i napadení, kteří právě mířili z utkání pražské Slavie s Mladou Boleslaví. Dva osmnáctiletí muži čelí obvinění z loupeže, jeden z nich navíc i z ublížení na zdraví. Dvacetiletý a jednadvacetiletý muž jsou stíháni za nepřekažení trestného činu. ČTK o tom ve čtvrtek informovala mluvčí pražské policie Eva Stulíková. Po dalších čtyřech mladících policie pátrá.

Incident se podle policie odehrál 26. srpna krátce před 23:00. Na nástupišti metra, ve stanici Karlovo náměstí v Praze 2, tehdy podle Stulíkové zaútočilo osm pravicových radikálů na dva muže, kteří byli na cestě z fotbalového utkání. „Jeden z nich byl ze strany těchto mladíků fyzicky napaden a okraden o šálu jeho oblíbeného fotbalového klubu. Druhého z nich uchopili za šálu, kterou měl připevněnou na opasku, strhli na zem a napadli údery pěstmi do obličeje. Výsledkem byl pohmožděný nos, odštípnutý zub a protržený ret,“ uvedla mluvčí.

Kriminalisté při vyšetřování zjistili totožnost čtyř z osmi podezřelých. Všichni jsou stíháni na svobodě, hrozí jim několikaleté tresty vězení. Po dalších čtyřech policisté pátrají. Jejich podobu znají, zachytily je totiž kameru v metru. Fotografie policie zveřejnila. Jakékoli informace mohou lidé sdělit na číslo 158.

Vyhledávají problémy

Obvinění podle policie patří mezi fotbalové chuligány. „Vyznačují se tím, že nerespektují ani základní pravidla fair play a záměrně vyvolávají konflikty s příznivci ostatních fotbalových klubů. Na ty útočí v různě velkých skupinkách zpravidla před začátkem a po skončení utkání na různých místech metropole. Neváhají ale napadnout také osoby, které jen tak náhodně potkají na ulici, v metru, a podobně,“ uvedla Stulíková.

Kriminalisté se podle ní domnívají, že podobných incidentů se již odehrála celá řada. „Poškození je ale policii evidentně nehlásí, z jejich pohledu pravděpodobně kvůli nízké škodě. V této souvislosti je ale třeba zdůraznit, že pokud někdo vůči jinému užije násilí v úmyslu zmocnit se cizí věci, výše škody nerozhoduje. Takové případy jsou kvalifikovány jako trestný čin loupeže, za který trestní zákoník stanoví samozřejmě o poznání vyšší tresty,“ upozornila Stulíková.

Čtěte také: Partička mládeže se bavila mlácením lidí v metru